Många samhällen har redan visat sig och söker efter pollen till sina första yngel. Rapporter om döda bisamhällen har rapporterats och mycket tyder på att varroakvalster är en orsak till detta bortfall av bisamhällen.
Detta är en känslig tid för bisamhället då maten kan vara slut och stödfoder blir nödvändigt.
Ljusdalsortens bi-odlarförening som bedriver kurser för nybörjare kan konstatera att intresset för biodling ökar. Merarbete på grund av varroakvalstret verkar inte skrämma nya biodlare. Medvetenheten och kännedom om nyttan av pollinerare i närområdet är påtaglig och vidareutbildning i ämnet visar sig vid föreningsbigården där vi träffas under sommaren fram till invintringen i början av september.
Vid föreningens vårmöte kom 35 medlemmar som alla hade förhoppningar om en bra bisommar med möjligheter till att kunna erhålla ett antal nya bisamhällen.
Den gångna sommaren var kall och regnig och omöjliggjorde framskapande av nya bisamhällen, vilket bidragit till ett ökat behov av samhällen med unga drottningar.
Efterfrågan av närproducerad honung ökar ständigt och är i vårt område en bristvara. Ett ökat antal biodlare kan till en del avhjälpa detta så någon risk för avsättningsproblem kan inte skönjas.
I föreningsbigården får nya som gamla biodlare ta del av skötseln av fyra bisamhällen, göra avläggare, omplacera honungsramar och tillse att drottningarna har ramar att lägga sina yngel i. Allt för att få kunskapen i att själva sköta sina bisamhällen.
Erik Kram