Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Kurs i Långhed med bak och mat från Mellanöstern

Ammar och Asma tog oss med på en kulturell resa runt Medelhavet där bak och mat stod i fokus. Vi var fyra deltagare som gick denna spännande prova på-kurs måndagen den 1 mars.

Kursen inleddes med berättelser om råvarorna som är vanligast i området och i matlagningen. Ammar visar oss på kartan vilka länder som har en nära matkultur med varandra och däribland är till exempel Turkiet, Grekland och Syrien. Ammar och Asma kommer från Syrien och lär oss mycket från sitt hemland. De berättar att ordet hummus är det arabiska ordet på själva kikärtan och alltså inte bara på röran. Svart kummin är ovanligt i svenskt bröd men vanligt i Syrien och dess grannländer. Givetvis får vi krydda dagens bröd med den.

Väl i köket mal vi de blötlagda kikärtorna, löken, persiljan och kryddorna. Röran får vila i kylen innan falafelbollarna formas och friteras i het olja. Degen till det tunna, lite sega brödet blandas mycket kraftfullt och efter lite jästid så är det gräddning på gång. Klart att vi gräddar brödet i den vedugnseldade bakugnen vars botten är het, 350 grader, och det för att få fin färg både under och över brödet.

Vi bakar flera olika sorters bröd som gräddas i bakugnen. Ett läckert bröd är ett bröd som viks och viks flera gånger och däremellan penslas med olivolja.

Vi hjälps åt med allt i kök och bagarstuga och en härlig stämning råder. Hungriga hugger vi mot slutet av kursen in på en fantastiskt god falafelrulle med mumsigt frasiga falafelbollar, krämig och smakrik thahinisås med syrlig yoghurt, tomat, salt gurka och skivor av citron med skal på. Vääääldigt gott!

Dagens kurs var den första och ett bra träningstillfälle för kursledarna. Förhoppningsvis kommer det att arrangeras fler härliga kurser där bak, mat och gemenskap möts. Vi som fick vara med gick hem med glädjefulla intryck. Långheds bygdegård vill vara en mötesplats där många kulturer möts och lär av varandra. Tack till Ammar och Asma.

Margareta Englund, Alfta

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel