Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Kurs i att baka tunnbröd i Långhed: "Det absolut godaste jag ätit"

Vad kan vara godare än nybakt tunnbröd från den grymma vedeldade bakugnen i Långhed? Förmodligen inget!

I helgen var det kurs i tunnbrödsbakning i Långhed och dörren var öppen för intresserade att titta in. Under lördagen kom två besökare som var på promenad och de fick smaka såklart.

– Det absolut godaste jag ätit, sa den unge besökaren och mumsade gott.

Helgens kurs var en inspirationskurs där Nik Märak var kursledare. Hon har mångårig erfarenhet av att baka tunnbröd på Skansen inför besökare från hela världen. Nik är även huvuddomare i SM i mathantverk som arrangeras årligen av Eldrimner och hon är en flitigt bokad tunnbrödsbakningslärare landet runt. Till vardags är hon bageri- och konditorilärare i Stockholm.

På kursen, som hölls med stort fokus på coronaanpassning, så var det enbart två deltagare på lördagen och tre på söndagen. Deltagarna kom från Enånger, Kilafors, Vallsta och de utryckte stor glädje över att ha fått ta del av Niks kunskaper.

Nik Märak belyser att alla ugnar är olika och att bagaren måste lära sig sin egen ugn. Ugnen eldas med ved och veden är också viktig liksom hur elden sköts under bakningen. Även råvarorna är viktiga och de är olika beroende på odlingsförhållande och det resultat som jorden ger. Att blanda degen med handen i stället för med ett redskap ger ett närmare kontakt med degen och det är en skön känsla. Lite kladdigt tyckte deltagarna men degarna blev absolut bra!

Tunnbrödskakor dansade i den vedeldade ugnen och fick härlig färg i den heta ugnen. Är ugnen över 400 grader så blir kakorna gräddade snabbare än vid 300 grader. Är det 400 grader där inne i ugnen så får bagaren ”dansa” med hög takt och rosorna på kinden syns tydligt. Att ”dansa” innebär att kakorna förs runt i ugnen och lyfts upp med spjolkarna för att bli vackert gräddade och fint torkade.

Helgens deltagare fick med sig sitt jultunnbröd hem och nu njuts det i stugorna runtom. Att äta tunnbröd med lite smör på och kanske en bit koost är verkligen en delikatess värd att jobba för. De som bakar vet med vilken kärlek, lycka och kraft tunnbrödet bakas. Nik Märak kommer att återkomma till Långhed för fler kurser. Redan nu är det planering kring att hon kommer i början av maj och under Tunnbrödsveckan som arrangeras under vecka 18, första veckan i maj. Håll utkik om du är intresserad.

Projektet Kulturarv möter framtid, ett Leaderprojekt med finansiering från Jordbruksverket, jobbar vidare med målet att skapa en mötesplats kring bröd och tunnbröd.

Margareta Englund, Alfta

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel