Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Kulturupplevelser i Ovanåker ska skapa broar mellan människor

33 barn och 18 föräldrar kom till Teater DaCapos föreställning "Mina och Kåge" på AlftaQurens asylboende på söndagseftermiddagen. Pjäsen bygger på en bilderbok av Anna Höglund, som på måndagen tilldelades Astrid Lindgrens pris! 

Barnen tyckte att det var spännande med teater och mammorna var också glada och nöjda och sa "Åh, vi kunde förstå allt på svenska". 

Barnteatern är det första av flera Kulturfika-tillfällen som kommer att äga rum på AlftaQuren under vintern. Tanken är att nyanlända och etablerade Ovanåkersbor ska mötas över gemensamma kulturupplevelser, få tillfällen att diskutera och lära känna varandra. 

Efter teatern bjöds det på saft, kakor, kaffe och te i matsalen. Vid ett bord satt några pappor och samtalade om scenen med bomberna och Vietnamkriget. De nyanlända barnen verkade inte tycka att det var någon konstig eller läskig scen. Däremot tyckte en pappa, som aldrig upplevt krig, att den scenen var lite för stark. De andra vid bordet, som flytt från krig, tyckte att krig är något de tvingats vänja sig vid, och såg samma scen ur ett helt annat perspektiv. Men att förklara hur det kändes med krigsscenen var för jobbigt. Det fick dem att tänka på hur det var under kriget och att de fortfarande har släktingar kvar där. 

Arrangörerna Rädda Barnen Ovanåker, som tillsammans med ABF Västra Hälsingland och Erikshjälpen, driver projektet "Kulturfika för små och stora", var glada över att så många familjer kom och såg pjäsen. 

Medlemmar ur Rädda Barnen Ovanåker var på AlftaQuren för en vecka sedan, och läste boken om Mina och Kåge, på persiska, arabiska och svenska, för mammor och barn för att förbereda dem inför teaterbesöket och för att erbjuda tillfälle att träna svenska. 

Med projektpengar från Kulturutveckling Region Gävleborgs satsning på hälsofrämjande kulturaktiviteter för asylsökande och nyanlända, kommer det förutom två workshops med Teskedsorden, för föreningsaktiva och ideellt intresserade, att satsas extra på kvinnor och barn.

I december kommer Sahar Burhan, konstnär och satirtecknare, som själv kom till Sverige från Syrien för nio år sedan. Ytterligare en föreläsare är inbokad. Det är Mojedeh Zandieh, som visar en film på persiska, med svensk text, berättar om sin tid som nyanländ och om hur integration kan främjas. Dessutom planeras fler barnaktiviteter. Löpande information om aktiviteter inom Kulturfika-projektet kommer att läggas ut på Rädda Barnen Ovanåkers och Fikasällskapets Facebook. 

Föreläsningarna riktar sig enbart till kvinnor och kommer att vara på svenska, arabiska och persiska. Barnaktiviteter riktar sig till barnfamiljer. Teskedsordens föreläsningar och workshop är öppna för alla, dock är platserna begränsade och anmälan krävs. Alla aktiviteter riktar sig till asylsökande, nyanlända och etablerade Ovanåkersbor. 

Anette Helgesson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel