Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Kulturfika och såpbubbelpoesi med Clownen Manne

På söndagen den 22 januari besökte Clownen Manne AlftaQurens asylboende i Alfta, med föreställningen “Clownen Manne, äntligen här!”, som innehöll såpbubbelpoesi, en konstig cykel och bananskalsbasket.

Men det är kommunikationen som är själva poängen, enligt Manne, och han hade verkligen en mycket fin kontakt med publiken som bestod av både barn och vuxna. Manne (af Klintberg) är en av Sveriges bästa och mest kända clowner. Under 1970-talet ledde han barnprogram på svensk TV och han har tilldelats en rad fina priser och utmärkelser för sin gärning.

Har en clown lättare att nå fram till en publik trots att de inte har språket?

– Visst har clowner lättare att nå fram med sin kommunikation, säger Manne af Klintberg. Det beror på att vi följer känslorna inte intellektet. Clownen är en arketyp, se Jung, och berör oss genom att vi känner igen oss. Clownen är det förbjudna i mansrollen. Det tillåtna är hjälten. Clownen är hjältens motsats. Vi har alla en looser inom oss nånstans. Clownen använder förloraren till att bli en vinnare, trots allt.

Runt 70 personer njöt av Mannes konster och bus. Både familjer boende på AlftaQuren och familjer utifrån fick sig ett antal skratt och en mycket uppiggande upplevelse. Direkt efter föreställningen frågade flera barn när Manne skulle komma igen. Något som tyder på ett högt betyg från publiken.

Föreställningen med Clownen Manne är en av de hälsofrämjande kulturaktiviteter med fritt inträde, som ingår i Rädda Barnen Ovanåkers projekt “Kulturfika för små och stora”, som drivs i samarbete med ABF Västra Hälsingland och Erikshjälpen, med projektmedel från Kulturutveckling Region Gävleborg.

Se film från söndagens föreställning med Clownen Manne Klicka här!

Projektets syfte är att vara ett forum för möten mellan människor, som kanske inte skulle mötas annars. Med hälsofrämjande kulturinsatser vill Rädda Barnen Ovanåker öppna upp för samtal och ge barn och vuxna en meningsfull fritid och ett bättre mående, samt verktyg för att lättare komma in i samhället och förstå sin omgivning.

Nästa Kulturfika äger rum i februari, då med Tv-producenten och föreläsaren Mojdeh Zandieh, som kom ensam från Iran till Sverige som 13-åring. Genom en film och samtal på persiska och svenska delar hon med sig av sin historia, fylld av krig, flykt, vänskap över gränser, rasism, kulturkrockar och kampvilja.

Anette Helgesson, projektledare för “Kulturfika för små och stora”

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel