Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Kulturbärare av tunnbröd bakar i Långhed

När tunnbröd kommer på tal så säger nära på alla: tunnbröd som är så gott, var kan jag köpa det?

I Långhed pågår ett projekt som heter Kulturarv möter framtid, och i detta projekt har vi fokus på bröd och på tunnbröd i synnerhet. Målet med projektet är att blåsa liv i tunnbrödsbakandet i vår trakt och ta ansats utifrån de fantastiska kulturbärarna av tunnbröd vi har.

Det finns många erfarna och härliga tunnbrödsbagare tillika kulturbärare i vår trakt. I veckan som gick så eldades mycket björkved för att värma upp den fina bakugnen tillrätta baktemperaturen inför baket.

Yvonne Lind och Yvonne Wikström utmanade sig själva med att baka i Långhed i stället för i deras hemvanda bagarstuga i Långbo. Det är inte självskrivet att brödet blir som det brukar bli i en annan ugn. Alla ugnar är olika, olika underlag, olika höjd, redskap etc. Först var det lite besvärligt men efter ett tag så rullade kakorna in i bakugnen och de gräddade kakorna nådde hög nivå av fint hantverk.

Nästa gäng ut att baka var Astrid Wedin och dottern Susann. Deras bakugn är till vardags i Norrby men även dessa damer var tuffa och ville prova i Långhed. Även för dem gick det riktigt bra och vi som var med och både hejade på och fick förmånen att baka med bagarna kände stor glädje.

Att baka tillsammans är riktigt härligt. Det är riktigt goa skratt som lockas fram i samband med allt degande. Det är varmt i en bagarstuga och det kan kännas slitsamt men ser vi till resultatet så är det fantastiskt att få vara del av att baka tunnbröd. Nybakt tunnbröd med smör är med det bästa som finns, helt säkert. Själva bakandet är en stark upplevelse som vi verkligen vill berätta om.

Drömmen vore att bagarstugan i Långhed kom till att bli en bagarstuga där tunnbröd bakades och såldes, både för att ta med hem och för att avnjutas på plats. Tänk på vårt ganska tunna Ovanåkersbröd, andra tunnbrödsvarianter från vår trakt och sen alla varianter som finns i vårt avlånga land men sen även de fantastiska tunnbrödskusinerna från hela vår värld. I hela världen har det bakats och det bakas bröd och ursprunget är tunna bröd. Till Långhed bjuder vi in alla bagare som vill baka att komma. Ta chansen i projektet. Vi jobbar för att komma närmare drömmen så fler får njuta av själva bakandet och att det blir fler entreprenörer som bakar bröd så många får njuta. Efterfråga tunnbröd så blir det sant!

Margareta Englund, Alfta

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel