Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Krype fäbod blev först ut med ny utbildning i mjölkhantering

Krype fäbod blev första platsen för nationell utbildning i traditionell mjölkhantering! Riksföreningen för fäbodbrukare Förbundet svensk fäbodkultur och utmarksbruk (FSF) har fått kompetensutbildningsmedel från Jordbruksverket.

Fyra fyradagarskurser kommer att hållas i olika fäbodregioner under temat ”När förr blir nu - om traditionell mjölkhantering och lantraser” och på Krype fäbod gjorde vi den första delkursen under helgen.

Inbjudan har gått ut till en bred målgrupp: fäbodbrukare, djurhållare med lantras, intresserade blivande företagare med eller ännu utan djur.

Vi var femton deltagare som kom från Hälsingland men även från Dalarna, Värmland och än mer långväga. Självhushållning, småbruk och miljöriktigt var några av flera gemensamma nämnare. Covid-19 gjorde att vi fick lämna återbud till flera intresserade.

Programmet bestod av tidiga morgnar med mjölkning av getter och kor. I all verksamhet i övrigt var vi ute. Praktik blandades med teori och studiebesök på Idfjärdsvallen och Ytter Lusmar. Fäbodvärdinnan Annika Rudolfsson stod för fantastisk fin helhet med gemensam mathållning, boende och inspiration.

Kurserna görs i samarbetet med Eldrimner, nationellt resurscenter för mathantverk, så Birgitta Sundin var en av de kunniga kursledarna tillsammans med Kristina Åkermo från Ovikens ost. Vi hade också besök av representant från lantrasföreningarna. Återstående 1,5 dagar för denna första kurs kommer vi att hålla upp mot Järvsötrakten senare i höst.

Erfarenheterna från Krypekursen tar vi med oss när vi under 2021 ska ordna ytterligare tre kurser i de andra fäbodregionerna.

Information kommer fortlöpande på förbundets (FSF) hemsida.

Carin Gisslén-Schönning

Förbundet Svensk Fäbodkultur och utmarksbruk

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel