Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Körsångare strålade samman för att hitta goda samarbeten

Körsång i kyrklig verksamhet är viktig! Det var en av de saker som konstaterades när styrelserna i de tre kyrkokörerna i Bergsjö församling träffades häromkvällen.

I församlingen finns som bekant aktiva körer kvar efter sammanslagningen av Bergsjö, Hassela och Ilsbo. Den gemensamma körledaren och kantorn Charles Liljedahl ger varje vecka en trygg utveckling av grundliga sångträningar och skapar likartade repertoarer på de tre platserna. Detta ger fördelar av sångarnas möjligheter att utvecklas och samverka vid stora konserthändelser. Det märks speciellt vid stora högtider, såväl jul som vår, sommar och när kända artister kommer. Eller vid årliga besök av Stockholms symfoniorkester (nästa 7-8 mars). Vid mindre tilldragelser kan brist av sångare lösas genom lån från varandra.

Monica Jonasson, Bergsjö, Anita Hammarström, Hassela och Erica Svensk i Ilsbo hade denna kväll samlat flera ur respektive körerna. Man ville med denna träff skapa enhetliga körregler, klädselfrågor, eventuellt jobba mot körhelg med pedagog eller endags körresa till närbelägen församling. Reseersättningar diskuterades när resor sker utanför hemmakyrkan. Många körsångare drar sig för kostsamma resor, vilket skall stöttas upp genom församlingsbidrag.

En annan viktig händelse är stundande samarbete med Hudiksvalls kammarkör. Samträning ska ske under våren och hösten, fram till den 14-15 november då uppförandet av Händels oratorium ”Messias” sker i Hudiksvall och Ljusdals kyrkor. Dagens föreningsliv och körer lider av dålig föryngring och intresse. Alla välkomnas därför som vill delta och får god hjälp att känna körglädjen som sägs vara hälsobringande. Någon patentlösning kunde inte denna kväll hittas, men med hopp om uppslutning kring körsången bör vi överleva de närmsta åren,

hoppas Örjan Tjärnström

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel