Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Körens vårkonsert fyllde kyrkan

Ljusdals kyrkokör fyllde kyrkan vid söndagens vårkonsert. Det hela började med kända vårsånger och innan kvällen var slut hade man hunnit med italienska operaarior och melodifestival.

Vid flygeln imponerade Masako Karlsson med skickligt ackompanjemang och när hon fick agera solist i Griegs “Bryllupsdag på Troldhaugen” ville applåderna inte ta slut – inte så vanligt att en klassisk pianist får stående ovationer.

Andra som också imponerade var solisterna ur kören Maria Eriksson, Marcus Melin, Ellamaria Berglund Jonsson och Mona Andersson som var solist i en av kvällens höjdpunkter – Kizunguzungu, från svenska Melodifestivalen och som arrangerats för kör av körledaren Anneli Aspengren Sköld. Här svängde det bra om kören mycket tack vare Tord Nymans skickliga djembespel.

Ljusdals kyrkokör är känd för att våga sig på repertoar av helt skilda slag och blandat med de traditionella finstämda sommarpsalmerna fanns specialskrivna arrangemang av bl a Hälsingevalsen. Körsång från en stor kör är ofta mycket mäktigt det märktes inte minst i slutnumret “Dona nobis pacem” – Giv oss fred, giv oss frid. Innan dess hade besökarna fått njuta av mindre delar av kören såsom damkörens täta version av “En månskenspromenad” och herrarnas itaienska klassiker “Funiculi, funicula”. I sann vårkonsertanda hade manskören också spexat till det med en egen överraskningsvariant av nämnda sång som en hyllning till körens ledare och ackompanjatören.

Det är en alldeles speciell känsla mellan kören och publiken i Ljusdals kyrka och det är alltid roligt att sjunga när kyrkan är full av en entusiastisk publik som är med på noterna och som lyfter kören med sitt gensvar. Som dirigent och körledare är det ett härligt kraftfält att verka i och när de sista tonerna klingat ut var det en nöjd publik som lämnade kyrkan tillsammans med glada körsångare i den något kyliga vårkvällen.

Anneli Aspengren Sköld

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel