Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Konstutställning på en lada i Roteberg

Greta Thunberg, Jesus med en regnbåge på bröstet, en kvinna som välsignar dig...
15 större presenningsikoner hänger nu på uthuset vid Pallasgården i Roteberg.

Ikoninspirerade bilder – slagmetall, slitna presenningar, form, känsla och färger från ikonernas värld. Konstnären tar till sig en del av det klassiska ikonmåleriets lagbundenhet men bearbetar det genom att bryta upp, utelämna, möblera om. Syftet är att skapa en vacker bildbrygd med läkande och lugnande inverkan på människor. En del bilder vill vara mer än vackra och stillsamma. En del bråkar med våra ”sanningar”, vill vrida och vända på det vi tror och tänker. Några av bilderna har en mission att provocera – i betydelsen: Uppmuntra till att tänka ett varv till, att ompröva och frammana fortsatt reflexion.

Bilderna är en återbruksdemonstration. De är målade på gamla presenningar som konstnären tiggt till sig på nedlagda regementen, hos bönder eller i småbåtshamnar. Materialet är lagat och lappat – ofta ett fint hantverk. Konstnären vill visa att det som tidigare ansetts förbrukat är vackert och användbart – och så verka för skapelsens överlevnad. Återbruk är en from gest.

Under helgen 4-6 juni, fredag till söndag, klockan 11-17 finns bilderna på Pallasgårdens uthus. Där finns också konstnären och andra medarbetare från Alfta Ovanåkers församlingen för att möta dem som är nyfikna på bilderna. Mats Hermansson är präst i Alfta Ovanåkers församling och konstnär. Hans bilder har visats i nästan 100 kyrkor. Men att få visa sina bilder på en gammal uthusvägg är en gammal dröm hos konstnären.

Mats Hermansson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel