Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Konfirmander träffades efter 60 år

1959 års konfirmander i Rengsjö kyrka hade 28 juli återträff efter 60 år. Det var tredje gången gruppen träffades, första gången vid 40-årsminnet och den andra efter 50 år.

Träffen inleddes med fika i hembygdsgården Västerby. Efter det en rundvandring bland byggnaderna där föreningens ordförande Göran Bratt berättade om Rengsjö hembygdsförening och föremålen i de olika husen. En visning som uppskattades mycket av deltagarna.

Konfirmanderna deltog också i gudstjänsten i kyrkan. Middag intogs sedan under trevliga former i Församlingshuset, samma hus där man en gång gick och läste.

De flesta av konfirmanderna bor fortfarande kvar i Rengsjö, eller har återvänt. Några kom från Stockholm och den mest långväga konfirmanden hade rest hela vägen från Varberg.

Ingen tid i Sverige har varit så ljus som slutet av 1950-talet med en framtidstro hur stor som helt. Hela världen stod öppen och väntade på dem då unga.

I Sverige styrde Tage Erlander och Gunnar Sträng. Ingmar Johansson knockar Floyd Patterson och blev världsmästare. Bröderna Cartwright börjar sändas i tv och i luften snurrade sputnikar från Sovjet.

Rengsjö var en egen kommun och Midnäsfabriken med över 300 anställda körde både två- och treskift. Det fanns åtta affärer i socknen (nu är bara affären i Löten kvar) och i varje by fanns bondgårdar med kor och hästar och Ferguson-traktorer. Nu har de flesta bönder för länge sedan slagit igen och ladugårdarna står tomma. För de unga var samlingsstället Esters kafé i Löten där det fanns både jukebox och flipperspel.

Hitlåtarna 1959 var till exempel Lipstick on Your Collar (Connie Francis), Är du kär i mig ännu Klas-Göran (Lill Babs), Flickor bak i bilen (Siw Malmkvist), I Need Your Love Tonight (Elvis Presley), Nu tändas åter ljusen i min lilla stad (Gunnar Wiklund) plus en radda Lasse Lönndahl-låtar.

Återträffen gjordes möjlig tack vare bidrag från Sedwallsfonden.

Sven-Anders Eriksson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel