Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Kolmilan i Långhed har puffat klart – och resultatet ser bra ut!

Efter en veckans kolande och puffande är så milan i Långhed klar. Från fredagen den 21 augusti till onsdagen den 26 så pågick en kolningsprocess inuti kolmilan. Många var vi som vakade över milan och upplevde stor mystik i sommarnatten.

Det går inte att bara sova, utan det gäller att vara på sin vakt. Det uppstår sprickor och rätt vad det är så kan det rasa in och brand uppstå och då gäller det att agera snabbt så inte hela milan står i lågor. Inga större incidenter uppstod runt milan 2020.

Under vakandet var det många som kom förbi och tittade till både milan och "vaktarna" och många trevliga samtal uppstod. Det gräddades kolbullar, såsom sig bör, och kulturarvet kring att göra kol på traditionellt sätt var levande.

Läs också tidigare läsartext: I Långhed sägs man göra världens bästa kol

På onsdag revs milan och kolet lades upp i strängar för att svalna. Även nu var det nödvändigt att vakta kolet. På lördag packade kolmilekursens deltagare kolet i säckar och påsar. Även nu rök det, men på ett annat sätt. En kolare som inte blir svart av sot är ingen riktig kolare.

Glädjen var stor när årets kolmila var genomförd och resultatet ser ut att bli riktigt bra kol, enligt kolmilegeneralen Karl-Erik Johansson. Kolet kommer att kunna köpas av Långeds bygdeförening i samband med arrangemanget Kulturvandring i Långhed på lördag i september. Grillsommaren 2021 är räddad - nu ska det grillas på "världens bästa kol"!

Margareta Englund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel