Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Knark, fylla och knivbråk – en vanlig fredagskväll i Hudiksvall

Fredag kväll och vi samlas tillsammans med Nattvandrarna på stationen i Hudiksvall. Ikväll är vi fyra som skall gå och vi får instruktioner om att vi aldrig får lämna varandra. Ingen får gå ensam under kvällen.

Annons

Lotta går igenom med oss hur vi skall hantera kvällen, att vi har sekretess att förhålla oss till och vilka situationer vi kan komma att ställas inför. Som nattvandrare får man aldrig ingripa utan skall alltid tillkalla polis om situationen kräver det.

Vi promenerar på ställen där Lotta vet att ungdomarna brukar håll till. Ikväll är det gymnasiefest och hon har fått tips om att det skall vara fester på olika platser med ungdomar ända ned i 13-års åldern, med knark inblandat.

Vi intervjuar Lotta under vår vandring – hur skall man som förälder tänka och göra? Hur är det med ungdomarna idag? Som förälder måste vi ta ansvar och lära oss hur ungdomarna har det och fungerar, vi måste ligga steget före dem.

Det är förvånande hur få föräldrar det är på stan, konstaterar vi alla. Fler vuxna skulle ge en lugnande effekt.

In i natten och vi märker en upptrappning av bilar och ungdomar som går i gäng och bär på plastkassar. Några gäng avviker och springer iväg när vi kommer och andra kommer och pratar. De vi får prata med är märkvärt glada och vi frågar hur de mår och hur de tar hand om sig i kvällen. De säger flera gånger att de uppskattar vårt jobb och att det är viktigt att vi finns där.

Mitt i natten händer det något väldigt otäckt. Vi stoppar vad vi tror är en knarkuppgörelse. Vi ser upptrappningen av bråk mellan ungdomar och Lotta skriker att hon tillkallat polis. När polisen kommer med fulla sirener springer ungdomarna och vi ser att en av dem kastar ett svart föremål i buskarna, som senare visar sig vara en kniv.

Det är svårt att ta in vad som händer och när vi nu dagen efter läser i tidningen att det står att det inte var någon fara med ungdomarna kan vi inte hålla med – det kunde ha hänt precis vad som helst om inte Lotta gripit in och ringt polisen.

Morgonen efter känns med många steg i benen efter nattens vandrande och dessutom ett väldigt uppvaknande. Det är inte bra att vi har barn i så låga åldrar springandes på stan på nätterna. Såhär vill vi inte att vår stad skall vara.

Vi måste tillsammans försöka få bort unga barn från gatorna. Polisen behöver synas i gatumiljön och vi föräldrar måste ta vårt ansvar.

Karin Persson

AnnSofie Lundvall

Jörgen Flodman 

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons