Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Klimatet kan inte vänta

Med paroller som ”Stöd Gretas kamp, Klimathotet är verkligt, Klimathotet drabbar lokalt” möttes ett 20-tal personer i fredags vid Tribunen på gågatan i Söderhamn till en klimatmanifestation. Den var en av över 100 klimatmanifestationer som ordnades i hela landet.

Den tändande gnistan för klimatmanifestationerna var Greta Thunbergs klimatstrejk på Mynttorget i Stockholm som pågått sedan några veckor före valet. Efter valet har hon suttit där på fredagarna och tänker fortsätta tills Sverige har en klimatpolitik som lever upp till Parisavtalet om att begränsa den globala temperaturökningen till allra högst 2 grader och helst till 1,5 grader.

Manifestationen på gågatan var partipolitiskt obunden och deltagarna kom från olika sammanhang. Gemensamt var dock insikten om att vi inte kan vänta längre med kraftfulla åtgärder för att hejda förödande klimatförändringar.

Orden från Greta Thunberg ”Det ni gör nu kan inte vi barn ändra på när vi blir äldre.” kan också vändas till ”Det ni inte gör nu kan vi inte göra något åt när vi blir äldre”

Manifestationen var en stödaktion för Gretas klimatstrejk. Det genomfördes dagarna innan FN:s klimatkonferens i Polen inleds och var därigenom en del i civilsamhällets försök att få politikerna från hela världen att fatta de beslut som är nödvändiga.

Deltagarna i manifestationen beslöt att utmana Söderhamns politiker att ta klimatfrågan på yttersta allvar och låta all politik i kommunen präglas av insikten om en nödvändig och brådskande omställning till ett fossilfritt och hållbart samhälle. Ett medborgarförslag kommer att skrivas och lämnas in till kommunen.

Lennart Renöfält, Marmaverken

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel