Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Känslor av lycka när Slottegymnasiets teater fick möta publik

Tack vare lättnader i restriktioner kunde den planerade premiären för Slottegymnasiets teaterföreställning “Escape” äga rum fredagen den 5 juni. På lördagen fick eleverna även möta en publik från allmänheten på cirka 25 personer under två föreställningar.

Under ett halvår med coronaanpassade repetitioner fanns en osäkerhet om det ens gick att genomföra föreställningen. En del repetitioner var helt på distans medan andra repetitioner innebar en kombination av några elever på scenen och några digitalt via en dator.

Med hjälp av danspedagogen Frida Krantz har även vissa danser repeterats på samma sätt och till allas förvåning har det faktiskt gått över förväntan att repetera in en pjäs digitalt.

En vecka innan premiär var alla sju elever samlade på scenen för första gången sedan december. Då inleddes ett intensivt arbete med repetitioner på helgen och sena kvällar för att ro föreställningen i hamn.

En del tvivel om det skulle vara möjligt att få ihop föreställningen blandades med förhoppningar om att pjäsen äntligen skulle få möta en publik. Samtidigt var alla medvetna om att om någon skulle bli det minsta sjuk så skulle föreställningen ställas in.

Pjäsens manus skapades under början av vårterminen och baseras på elevernas egna tankar och idéer. Psykisk ohälsa har varit ett nyckeltema som var viktigt för eleverna att ha med.

Föreställningen hade högstadieelever som en tänkt målgrupp och i starten diskuterade eleverna vad som är viktigt att berätta för ungdomar som är några år yngre. De ville berätta att man inte behöver fly från sig själv och de ville inspirera till hur man själv kan påverka sina tankar och sitt mående. Det var budskap som var viktiga att förmedla. Pjäsen skulle ta upp ett allvarligt ämne men samtidigt inge hopp.

Det är så viktigt att repetitionsarbetet till sluts leds in till mötet med publiken. Det är publikens reaktioner som gör föreställningen levande. Pjäsen Escape som berättades genom sång, dans och teater togs emot av en publik som reagerade med både tårar och skratt.

Man skulle kunna gräma sig över att inte fler fick chansen att se föreställningen, men man kan också välja att se lyckan i tajmingen med att den planerade premiären infann sig precis efter att restriktionerna lättades. Eleverna kan länge glädja sig över att den pjäs som var så viktig att berätta fick möta någon publik överhuvudtaget. Trots att repetitionsarbetet har fått göras på helt nya sätt kunde Slottegymnasiets teaterelever få gå i mål. En sådan lycka!

Karin Brorsdotter Larsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel