Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Kafékväll på Dellenbadens sommarhem

Söndagskväll i sommartider, det betyder också kafékväll på Dellenbaden. Svenska kyrkan och frikyrkorna i Dellenbygden står bakom arrangemangen, ofta med gästartister med någon lokal anknytning till Hälsingland.

Emilia Lindberg var kvällens gäst, första söndagen i augusti, under temat ”Var ej bekymrad”. Emilia, en sångerska med en enkel och folklig framtoning. Hon sjunger så kallade ”läsarsånger” och blandar sånger av bland annat Lydia Lithell och Fanny Crosby med lite mer nyskrivet material.

Texterna och budskapet i sångerna är det som är viktigt för Emilia. I det lättsamma mellanpratet varvar hon in sin gudstro med korta berättelser och små händelser med en humoristisk touch.

Vem är då Emilia? En tjej, fyllda 29 år, uppvuxen i Edsbyn, har familj med man och två barn, bor i Bottnaryd i Småland. Som sångerska är Emilia kanske inte så igenkänd här i Hälsingland.

Hon medverkar dock en hel del på den kristna TV-kanalen “Kanal 10” och turnerar mer i Norge än i Sverige. Det har blivit så berättar hon, och det märks också när hon pratar. En del norska uttryck och ord blandas med både edsbydialekten som finns kvar, men även lite småländska skiner igenom ibland.

Som så många andra artister har hon bakgrunder med inspelad musik som ackompanjemang till sitt eget gitarrspel. Musiken drar mot country och känns medryckande. En flitig produktion av inspelningar har resulterat i 8 olika CD-album.

Hälsingland har även där spelat en stor roll då alla produktioner har skett i P O Larssons studio i Söderhamn.

Läsarsånger lockar ofta fram igenkänningsfaktorn. Det blev naturligtvis ett pass med möjlighet att önska sin egen favorit. Bland den till större delen mogna äldre publiken fanns en liten kille, Noah Lidbrandt från Forsa 4,5 år.

Han hade lyssnat på Emilias CD hemma och fastnat för en sång, ”Det gamla bönehuset”. Den ville han sjunga tillsammans med Emilia, och med mamma Michaelas trygghet en bit ifrån stegade han upp på scenen, fick en egen mikrofon och sjöng med i refrängen.

Kvällens tema, ” Var ej bekymrad”, är också titeln på en av sångerna på den senaste CD:n. När den skulle göras klar tyckte Emilia att det fattades en låt, och projektet blev vilande ett tag.

Vid ett besök i Norge hörde hon just den sången framföras och den träffade rakt i hjärtat berättar hon. Det var den som fattades och nu blev projektet komplett och sångtiteln fick också bli namnet på hela CD:n.

Var ej bekymrad, Gud är inte längre bort än en bön var Emilias avslutshälsning till sin publik.

Peter Stillberg

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel