Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Julen dansades ut i Ilsbo

På söndagen, dagen före Tjugondag Knut, inbjöd Lillbergsgårdens bygdegårdsförening till traditionsenlig julgransplundring.

Annons

Detta skedde för 18:de året. Ovanligt många ville vara med att kasta ut julen. 40 barn och 40 vuxna kom till Lillbergsgården för att dansa, sjunga och leka av hjärtats lust.

Att släppa loss kan för många vara lite genant men denna gången blev det nästan total uppslutning på golvet med tre stora ringar. Här sjöngs och lektes med stor inlevelse av säkert tre generationer av deltagare. Husbandet som spelade var Kurt Lundberg och Einar Lind. I en timme var det full fart innan avslutningen med karusellen och raketer nästan lyfte taket.

Fika ordnades och slutligen kom tomtefar med stora godissäcken. Betänkligt är kanske att juldanser i våra moderna tider är lite främmande för de flesta och därmed glöms de bort mer och mer. Mycket sällsynt, eller nästan aldrig, är att i de enskilda hemmen lyfta fram granen under julen och ta ringdanser som man gjorde förr. Viktigt är därför att man ordnar julplundringar och håller traditionerna vid liv. Viktigast är att föräldrarna deltar och ställer upp och är vägvisande för julens traditioner, sångdanser och avslut.

Örjan Tjärnström

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel