Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Jubilerande Gröntjärnsvandringen ställs in – men det finns fina leder att utforska i sommar

Ängebo IK skulle i slutet på juni arrangera 30-årsjubileum på Gröntjärnsvandringen. Tyvärr har även vi fått ta det tråkiga beslutet att för första gången på dessa 30 år ställa in arrangemanget.

Vi har de senaste åren haft mellan 220-250 vandrare. Dessa brukar skjutsas ut med bussar i olika turer och som det är nu är ju detta inte lämpligt. Även om man är ute i friska luften blir det lite kö när man skall fika vid Gröntjärnen och vid Bratthé när man skall äta soppa.

Det är mycket att förbereda inför arrangemanget och anmälningar brukar komma in redan i slutet på maj för att man skall få plats på bussarna. Därför är det bäst att redan nu ta detta beslut. Nu kommer vi istället att kolla av leden så att alla markeringar är okej så folk kan vandra själva i den enormt vackra naturen. Kartor och stigförslag finns uppsatta på Bratthé. Klubben har också lagt upp några datum för några kulturvandringar som det går att haka på om man inte vill vandra själv i våra skogar. Egen matsäck och avstånd gäller förstås.

I Svågadalen har vi också en ledgrupp som jobbat hela våren för att kolla av alla gamla leder med skyltar och märkning. Två nya leder har gruppen också färdigställt. Så nu finns många möjligheter till fina vandringar både korta och längre. Det finns tre berg som man kan gå upp på och njuta av en vacker utsikt över dalen från tre olika lägen. Flottarleden är ny rundvandring på 10,5 km. Den följer Svågaleden på södra sidan Svågan västerut från Ängebo. I Långmor går man över en bro och följer norra sidan tillbaka. På flera ställen går man alldeles intill den brusande älven. Alla leder följer i våra fäders fotspår och det finns lämningar av fångstgropar, kolbottnar mm. Det kändes angeläget att göra klart detta arbete nu när så många vill ut och vandra.

Maj-Lis Wikström, Ängebo

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel