Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Joel Nyman och Bengt Andersson bjuder på klassiska guldkorn

På tisdag den 23 juli bjuder den unge violinisten Joel Nyman, med rötter i Bollnäs, och den välkände pianisten Bengt Andersson från Söderhamn, på klassiska guldkorn på Logen i Berga Brystuga.

Annons

Joel Nyman växte upp i Bollnäs och efter några trevande toner på blockflöjt blev violinen hans instrument. I den hälsingska folkmusikaliska myllan betyder det bland annat spelmansstämmor och folkmusikgrupper.

Rätt snart bestämde sig Joel för att bli violinist och gick den långa och tuffa utbildningen med början på Musikkonservatoriet i Falun och fortsatte sedan i Köpenhamn och Edsbergs slott i Stockholm. Sedan blev det frilansjobb i Filharmonin i Stockholm, Sveriges radios Symfoniorkester och Norrlandsoperan, innan han tog plats som förste violinist i Göteborgs Symfoniker.

På musikkonservatoriet i Falun mötte han pianisten och pedagogen Bengt Andersson och en djup vänskap uppstod. Bengt Andersson växte upp i Söderhamn och inledde sin pianokarriär redan som 4-åring. Efter gymnasiet blev det pianostudier vid Edsbergs slott där han kom i kontakt med legendaren Hans Leygraf som Bengt betraktar som den store maestron.

Sedan blev det pianostudier i Tyskland under flera år och jobb som lärare och konsertpianist, innan han flyttade tillbaka till Söderhamn som pensionär. Han ger många pianokonserter och är särskilt uppskattad för sin pedagogiska presentation av musiken.

Det var därför ingen tillfällighet att han år 2010 utsågs av Kungliga Musikaliska Akademin till årets pianopedagog för sin ”långa och osvikliga gärning att uppfostra unga svenska pianister, alltid med kunskap, glädje och allvar”.

På tisdag kväll möts de goda vännerna Joel Nyman och Bengt Andersson på Logen i Berga Brystuga för att ge några klassiska guldkorn ur sin rika repertoar.

Anders Eklund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel