Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Järvsöbo tolkade Finnbäcks-Lars visor och dikter i Arbrå

Henrik  Larsson från Järvsö blev den förste artisten 2019 när Röda Korset i Arbrå anordnade vårens första torsdagsträff. Finnbäcks-Lars visor och dikter tolkades på ett mycket uppskattat sätt.

Annons

Finnbäcks-Lars är en pseudonym för författaren och visdiktaren Nils Parling. Hans böcker och dikter beskriver livfullt hur arbetarna många gånger behandlades av den burgna klassen.

Henrik, eller "Kåra-Henrik" som han kallas efter gården Kåra som ligger efter Kalvstigen i Järvsö, berättade mellan visorna om Nils Parlings liv och diktning. Och att han känner sin Parling fanns det inget tvivel om. Han har haft personlig kontakt med Nils Parling på olika litteratur och visaftnar.

Många av  visorna sjöngs på järvsömål, vilket var mycket uppskattat. Det blir jordnära och ger en glesbygdskänsla åt Finnbäcks-Lars melodier och texter som alla är sprungna ur skogens och glesbygdens mödor och glädjeämnen.

Den första av vårens torsdagsträffar lovar mer. De är en samlingsplats för de boende i Arbrå och Vallsta och bjuder på omväxlade musik. En musiker som alltid är ett måste vid dessa träffar är Vanja Lundell från Freluga. Hennes sång och musik har sina trogna anhängare. En sångare som kommer att besöka torsdagsträffarna för första gången är Anders Ringård från Vallsta. Den glade rektorn vid  friskolan Lust och Lära, framträder tillsammans med dragspelaren Lasse Feldtblad från Vallsta. Övriga artister är Pelle Fallström från Arbrå, Bälg-Anders från Arbrå, Ulla och Bror Fransson från Iste, Dick Persson från Östansjö Vallsta, Janne Blomgren och Röda Korset egna sångkör.

Bosse Johansson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel