Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Isabell, 17, tog islandshästen Sol med sig till utbildning i Jämtland: "Hon är min bästa vän"

För Isabell Isaksson från Järvsö kretsar livet kring skola och hästar. På Wångens utbildningar för häst kan hon och hennes islandshäst Sol kombinera det hela med målet att driva egen verksamhet i framtiden.

Isabell Isaksson från Järvsö går sitt första år på gymnasiet på hästnäringens riksanläggning Wången i Jämtland. Där går hon på naturbruksprogrammets islandshästprofil.

–Allt fungerar bra här på skolan, vi har en trevlig gemenskap i klassen och det är bra och lugnt i elevhuset där jag bor, berättar Isabell.

Till Wången tog hon med sig sin egen islandshäst, stoet Sol, som också hon kommer från Järvsö.   

Isabell har hållit på med hästar – såväl ponnies som storhästar – sedan hon var liten. Men islandshästarna ligger henne allra varmast om hjärtat:

– Ja, det är en sådan fin ras. Den är lättsam men har ändå humör, islandshästarna är söta men också väldigt kraftfulla.

Hon fyller snart 17 år och åker hem ibland till Järvsö. Hon är född i Karlholm men efter att familjen länge haft stuga i Järvsö, flyttade de upp för gott.

– Det är förstås skönt att komma hem ibland, speciellt när man bor så nära in på varandra som vi göra här. Men ofta stannar jag kvar, för jag här kan utbilda både mig själv och min häst. Det finns så bra träningsmöjligheter här, det är en fin anläggning, och det finns alltid någon att rida med.

Sol har Isabell haft i två år. Hon säger:

– Sol är min allra bästa vän, hon speglar min egen personlighet.

Wången är travsportens riksanläggning, centrum för islandshästutbildningar samt nationellt brukshästcentrum. Där utbildas hästskötare, travtränare, brukshästkuskar, ridlärare, hippologer och hovslagare, allt från gymnasienivå upp till universitetsnivå.  Denna hästnäringens riksanläggning har anor ända sedan 1600-talet.

Hur kom det sig att du valde att börja på Wången?

– Det kändes rätt, helt enkelt. Jag hade hört om skolan och läst om anläggningen på sociala medier.

Att börja på Wången var ungefär som Isabell förväntade sig. Hon reflekterar över sitt första år:

– Här har jag skaffat mig ett eget liv, vuxit och blivit mer självständig. Jag tycker om att ta ansvar och styra över mitt eget liv, det passar mig jättebra. Och det är härligt att ha hästar omkring sig hela tiden!

Isabell tycker att lärarna är hjälpsamma, att hon får stöd från dem när hon behöver. Ridämnena gillar hon, kanske föga förvånansvärt, allra bäst. Under sin studietid kan hon få SIF:s (Svenska Islandshästförbundets) diplomering som ridledare och avlägga yrkesprov för att få SIFs hästskötarexamen. Hon får också lära sig om avel, att vara domarsekreterare och hon får tappskokompetens. 

Av de teoretiska gymnasieämnena gillar hon matematik och naturvenskap bäst:

– Jag har alltid tyckt att det är kul att gå i skolan, avslutar Isabell Isaksson glatt.

I framtiden tänker hon sig ha en egen gård och driva en egen islandshästverksamhet.

Text: Lotte Mjöberg

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel