Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Internationellt ungdomsutbyte med tema migration i Ovanåker

Att knyta vänskapsband tvärs över Europa är möjligt. I den vackra kommunen Ovanåker träffades i dagarna 30 ungdomar från Cypern, Polen och Sverige i ett Erasmus-projekt.

Annons

Vårt kulturutbyte har tema migration. Det handlar speciellt om unga flyktingar som kommer till Europa och därmed behovet av att integreras socialt. Titeln på projektet "Diagonal for Culture" betonar vikten av kulturella aktiviteter, dansa för integration, främja den interkulturella dialogen, social integration och solidaritet via dans, upptäcka fördelar med en hälsosam livsstil (fysisk träning i dans och kroppsuttryck) samt att främja internationellt samarbete på ungdomsområdet.

Den här veckan som vi tillbringar på Viksjoforsbaletten är fantastisk, full av känslor och diskussioner om viktiga och mindre viktiga ämnen. Varje grupp förbereder en kväll när vi provar maträtter och sötsaker från ett visst land, och då lär vi oss också traditionella danser. Superkockar från Afghanistan presenterar sin matkultur.

Deltagarna integreras också under kvällen på bowlingbanan och under turen till Dansplats Skog där ungdomsutbytet presenteras. Varje dag förbereder vi en gemensam frukost samt planerar dansverkstäder där vi delar olika erfarenheter och kompetenser. Vi tillbringar kvällarna och dansar tillsammans, vi berättar historier om våra liv, vi går runt i området/närmiljön såsom Hogatan, Grängen, badplatsen, Viksjöforsvägen. Under utbytet utarbetar vi en danspresentation om ämnet migration som vi presenterar under Dansforum.

Katarzyna Pawlak, Långhed

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel