Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Inte bara tunnbröd i Långhed

På tisdagskvällen samlades ett 30-tal entreprenörer och blivande entreprenörer i Långheds bygdegård. Kvällen bjöd på berättelser och föredrag som mynnade ut i energigivande, framåtsyftande samtal.

Kvällen var en del av projektet: ”Kulturarv möter framtid” och projektledare Margareta Englund inledde med att berätta kort om projektet. Ett viktigt mål är att skapa en god grund för entreprenörskap som går att leva på, med fokus på bak och mat samt skapandet av turistiska upplevelser.

Ovanåkers kommun genom Lina Kronberg, näringslivslots och Carina Ulfsdotter, kulturchef pratade kring vad kommunen kan.

Föreningen Matvärdens Linda Eleverstig berättade om olika möjligheter för att stärka kockar, matproducenter och andra aktörer som vill förverkliga sina tankar. Nätverkandet är en viktig komponent för att bygga ett starkt och attraktivt Hälsingland.

Det nationella resurscentrumet, Eldrimner berättade om deras arbete med att utbilda och stötta mathanverkare runt om i landet. Eldrimner erbjuder matnyttiga kurser som ger utbildning och inspiration till att bli en del av mat-Sverige. Målet – att stärka mathantverk, är en viktig komponent även i projektet i Långhed. Eldrimner arrangerar ett SM i mathantverk, varje år. Kvällens gäster gav applåder till två pristagare: Lars Mittjas som knep ett brons för sitt fina tunnbröd i klassen Hårt bröd och Lina Lundmark, Janssons bageri, som fick ädlaste valören – guld – för sitt bröd RÅGer.

Tre entreprenörer berättade om sina verksamheter och tankar om framtid.

Christoffer Karlström driver flera olika typer av verksamheter såsom Voxna kanot och camping, Voxna herrgård och restaurang Nuläll i Edsbyn. Med tre anställda har Christoffer stora visioner för framtiden, fokus på närhet till naturen i koppling till aktivitet och mat.

Linda Jansson, ägare och bagare på Jansons bageri i Ljusdal smittade oss med stor entusiasm om att det är möjligt att förverkliga sin dröm. Hon lyfter upp tankar kring att vi kan göra mycket tillsammans i vår bygd bara vi vill och vågar prata. Lina ser vi snart i Långhed igen då det planeras för surdegskurs i vår.

Lena Hisved, från Långhed har mycket energi och vågar förverkliga sina idéer. Hon har byggt ett hus mitt i skogen, ForRest, som är utgångspunkten för hennes företag. Huset är tillgängligt för övernattning och konferens. Där kopplas skog, natur, välmående, kreativitet ihop på ett fint sätt liksom även måltiden såklart.

Kvällen avslutades med god energi och snart följer fortsättning!

Margareta Englund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel