Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Industrihistoriska intressegruppen (KY-8) gjorde rundresa i Hälsingland

Gruppen, 14 personer från i huvudsak Bergslagen och Västkusten, besökte våra trakter den 23-25 augusti. Bland annat besöktes Stråsjö och Stocksbo där Sune Sjölund och Staffan Olsson visade följande industrihistoriska anläggningar.

I Hjorta finns resterna av två generationer kraftverk. Det första kraftverket försågs med energi från en stendamm i Bruksån och gav elkraft till belysning i bebyggelsen i Hjorta. Det andra kraftverket tog energin från en betongdamm i Lilla Stråsjön. Med 19 meters fallhöjd gav generatorn 50 kW och drev både belysning och ett sågverk. Detta kraftverk var i drift till mitten av 1950-talet.

På 1880-talet byggde Pehr Igglund ett rödfärgsverk vid Bruksåns utlopp i Stora Stråsjön. Här byggdes ett stemningsverk, brännugn, kvarn med vattenverk, förråd och personalutrymmen. Handelskemisten W Cronqvist arbetade långa tider vid verket, men lyckades inte framställa någon riktigt bra färg som kunde konkurrera med rödfärgen från Falu Kopparbergs bergslag. Resultatet av de kostsamma investeringarna och den dåliga försäljningen ledde till, att rödfärgsverket gick i konkurs år 1881. Efter konkursen köpte Pehr Igglunds bror Isac Igglund och verksamheten återupptogs år 1889 och pågick fram till Isac Igglunds död år 1895.

Vid Lissdal fanns ett komplett ålhus, som restaurerades på 2000-talet och en trösklada med bibehållen damm och med linberedningsverk i nedre våningen.

Stocksbo kraftstation byggdes av Färila Elektriska Kraft AB år 1918 . Generatorn på 75 kW levererade högspänning på 10 kV och förbrukningsspänning på 380/220 V. Ledningar drogs till sammanlagt 223 lantbruk och 78 ”andra lägenheter”. - 1944 såldes kraftstationen till ”Sundqvist och Hansson” som drev ett sågverk till mitten av 1950-talet. - År 2018 renoverade byalaget kraftverksbyggnaden.

Färila sockensmedja byggdes av sockensmeden Sundfors år 1820 och verksamheten avslutades år 1957 i och med att Per Olsson anställdes för att sköta driften av Ygs kraftstation.

Stocksbo tullkvarn byggdes år 1861 och var i drift till 1950. 1917 flyttades generatorn från Stocksbo övre såg till tullkvarnen. Generatorn drevs av den turbin, som tidigare drev tullkvarnens tredje stenpar. Elkraft levererades till drygt 20 abonnenter fram till 1957.

De fjorton deltagarna var mycken nöjda med visningarna och uttryckte sin förtjusning över den information och guidning de hade fått.

Harry Högberg

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel