Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: I år var Håstaskolans lucia en pojke: "Det är inte könet som bestämmer vem du vill vara"

Håstaskolan inkluderar alla i luciatåget. Ett vackrare mer kärleksfullt luciatåg har jag aldrig sett. Tänk vilken start de här barnen får när det gäller medvetenhet om allas lika värde, skriver en förälder.

Håstaskolans första lucia som är pojke skred fram på torsdagskvällen den 12 december för samlade föräldrar och släktingar. Ord som hen och trans hade lagts till för att komplettera de traditionella luciasångerna så att alla skulle känna sig inkluderade. I luciatåget skred både pojkar och flickor fram med glitter i håret eller strut på huvudet efter tycke och smak och inte baserat på kön. I dikterna som lästes upp handlade budskapen om mångfald, jämlikhet och kärlek.

- Ett vackrare mer kärleksfullt luciatåg har jag aldrig sett. Tänk vilken start de här barnen får när det gäller medvetenhet om allas lika värde och att det inte är könet som bestämmer vem du vill vara eller vad du förväntas kunna!

Vilka två som skulle vara lucia hade lottats fram, ett barn för uppvisningen på torsdagen för föräldrar, och ett barn för hela skolan på luciamorgonen. Min son Vide som var lucia på torsdagskvällen valde att ha glitter i håret på fredag och ljus i handen. Alla barn har tyckt att det varit helt självklart att alla väljer som de vill, men det är inte ett klimat som kommit av sig själv. Det är ett långsiktigt, genomtänkt och konsekvent arbete som ligger bakom.

Pedagogerna i klass 3 på Håstaskolan har sedan första klass jobbat medvetet med barnen på olika sätt för att höja medvetenheten och kunskapen hos barnen om allas lika värde, mänskliga rättigheter och de sju diskrimineringsgrunderna. Och vilket resultat det har givit!

Hösten 2019 gick klassen som första skola i Hudiksvalls kommun med i Pride-tåget. Och nu arrangerade de förmodligen det första normkreativa luciatåget i Hudiksvall.

Första luciatåget med en pojke som lucia tågade fram på Håstaskolan igår – det kommer inte vara den sista.

Ann-Sofie Däldehög, stolt förälder till barn på Håstaskolan i Hudiksvall

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel