Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Hundratals simmade till Palles minne i Bollnäs

Under helgen genomfördes enligt traditionen simtävlingen Palles Minne/TYR cup, i Bollnäs simhall. Sedan elva år tillbaka har Bollnäs simsällskap arrangerat en riksomfattande simtävling till Per-Alvar ”Palle” Magussons minne.

Palle Magnusson var en meriterad tävlingssimmare från Bollnäs som tragiskt gick bort i samband med Mastersimning i Söderhamn 2008, vid en ålder på endast 51 år. Palle Magnussons största framgångar i simbassängen var SM Guld på 100 meter frisim 1978, VM-brons på 4x100 meter frisim i Berlin 1978. Palle deltog även på sommar olympiaden 1980 i Moskva.

Antalet starter har ökat för varje år som tävlingen har genomförts. I år genomfördes under de tre passen 1600 starter. Antalet deltagare var 240 simmare från 17 klubbar utspridda från Visby i söder till Umeå i norr.

På kvällen mellan lördag och söndag bjöd Bollnäs Simsällskap in de tävlande till föreläsning på Scandic Hotell. Gästföreläsare i år var gotlänningen Robin Cederqvist som 2018 simmade över engelska kanalen mellan Dover och Calais. Han var då sjätte svensk som lyckats med denna bedrift. Under kvällen bjöd han åhörarna på en inlevelsefull berättelse om hans strapatsfyllda simning, som omfattade 16 timmars simning i 14-gradigt vatten utan våtdräkt.

Robin berättade under kvällen om hur han hamnade i ett fält med brännmaneter, om meterhöga vågor, samt strömmar som förde honom i olika riktningar innan han till slut kunde kliva i land på den franska kusten.

Simningarna i Bollnäs är en attraktiv och populär tävling hos klubbarna. För Saga Söderberg har varit på Palles Minne sedan det började. I början simmande hon själv, nu är hon tränare i Uppsala Simsällskap. Hon säger att det är alltid lika roligt att komma till Bollnäs och simma.

–Det är en bra tävlingsstart efter julen och sporrar simmarna att träna under jullovet. Dessutom är det roligt att det finns grenar för alla åldrar.

I år är den yngsta åtta år och den äldsta är 71 år.

–Rena familjefesten, säger Saga med ett leende. Flest deltagare hade i år Uppsala, som samlat 85 aktiva simmar. Därefter kom Gävle och Bollnäs.

Tävlingen går ut på att samla flest finapoäng i dom sex bästa grenarna. Simmarna tävlar individuellt i klasserna tio år och yngre, 11-12 år, 13-14 år, 15-16 år och klassen 17 år och äldre. Finapoängen sätts relativt emot tiden för världsrekordstiden i respektive gren, där 1000 poäng är max.

Priser delas ut till de fem bästa i varje klass, dessutom delas en presentcheck ut från TYR på 10.000 kronor till bästa klubb. Under tävlingarna anordnas även simningar i Mastersklassen, vilket omfattar simmare som är över 25 år. Det är en populär tävling för så väl simmarna som publiken. Den inleds med en grundomgång där man simmar 50 meter i de fyra olika simsätten. De sex bästa går sedan vidare till en final. Hela evenemanget avslutas på söndag kväll med mastersfinalen som avgörs i grenen 100 meter medley, i en dam och en herrklass.

Från Bollnäs Simsällskap deltog i klassen tio år och yngre Tim Ku-Ringström, Arvid Häll och Hunor Pázsit, i klassen 11-12 år Tindra Byqvist, Elsa Strömberg, Amanda Häll , Alice Persson, Leo Ku-Ringström, Liam Hjertén, Csongore Pázsit, Boris Genov, i klassen 13-14 år Simon Tibbling, i klassen 15-16 år Arvid Lind, Edith Wallberg och i klassen 17 år och äldre simmade Martin Schön, Oliver Blomberg, Emelie Nordqvist, Matilda Åhlström, Maja Magnusson, Michael Brinkenstierna.

Alla simmarna gjorde bra simningar och med många personliga rekord. Bäst placerade sig Leo Ku-Ringström som vann i klassen 11-12 år och i samma klass slutade Liam Hjertén på en god tredje plats. I klassen tio år och yngre slutade Tim Ku-Ringström på en andra plats, Hunor Pázsit på en femte plats och Arvid Häll på en sjunde plats. I klassen flickor 11-12 år slutade Tindra Byqvist på en tredje plats. I den äldsta klassen för pojkar slutade Martin Schön på en fjärde plats. Presentchecken från TYR gick i år till Uppsala Simsällskap.

–Vi är otroligt nöjda med tävlingen både arrangörsmässigt och resultat mässigt. Vi får också mycket beröm från alla deltagande föreningar som tycker att det är en av de roligaste tävlingarna under året. Palles Minne/TYR Cup har verkligen utvecklats till en simtävling med en härlig atmosfär, säger Torbjörn Svensk avslutningsvis, som är tävlingsansvarig och tränare i BSS.

Anders Schön/Läsartext

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel