Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Hudiksvallsungdomar fick chans till ett riktigt skidäventyr i Vemdalen

Helgen den 7-9 februari fick en grupp ungdomar från Hudiksvall möjlighet till upplevelsedagar i Vemdalen. Vilken känsla för 26 ungdomar med rötter i Afghanistan att under två dagar få bekanta sig med svenska fjällvärlden.

Alla ungdomarna har kommit till Sverige som så kallade ensamkommande barn. De är sedan 4-5 år etablerade i Hudiksvall och genom jämnåriga skolkamrater med svensk bakgrund har de redan fått en lockande – men för dem hittills oöverkomlig - bild av Vemdalsfjällen. Vemdalen har, som bekant, varit ett alternativ för skidsugna Hudiksvallsbor redan sedan slutet av 1930-talet.

Tack vare välvillighet från sponsorer blev drömmen Vemdalen en möjlighet också för denna grupp ungdomar. Ungdomarna fick tillgång till skidpass, utrustning och undervisning i backe. I gruppen hade de flesta redan provat på slalom i Hudiksvalls närområde, men för sex ungdomar var det första gången de ställde sig på skidor. Genom att skidlärarresurser ställdes till förfogande, kunde även nybörjarna ta till sig skidåkningens möjligheter och spänning. Efter lektionstid på dag två hade även nybörjargruppen avancerat och kunde ta sig runt även på medelsvåra "röda" nerfarter.

Entusiasmen för skidåkning har väckts. Nu hoppas alla på en vinter också i Hudiksvall för att de nya kunskaperna skall kunna komma till bruk även i backar i Hudiksvalls närhet.

Helgen avslutades på pizzeria i Vemdalen. Vi välkomnades av Jan Sadat, själv med rötter i Afghanistan. Jan berättade om sin egen resa till framgång och Hudiksvallsungdomarna blev stärkta i budskapet att ett flexibelt förhållningssätt i kombination med hårt och enträget arbete i skola och i möjliga feriearbeten är nyckeln till att skapa sig goda framtidsutsikter för alla – oavsett bakgrund.

Margareta Sidenvall, ordförande för Hudiksvall-Nordanstigs Asylkommitté

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel