Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Hudiksvalls blodomlopp bäst i landet: "Vi är glada och stolta"

Bästa Blodomloppet i landet. Det arrangerade Strands IF i våras tillsammans med Blodcentralen i Hudiksvall. Resultatet redovisades när Blodomloppet Sverige presenterade årets siffror för de 17 arrangemangen, från Malmö i söder till Umeå i norr.

– Det är roligt att vi i deltagarenkäterna har fått bra betyg på vårt arrangemang. Vi är glada och stolta för det, men vi kommer förstås jobba vidare med förbättringar inför 2020 års Blodomlopp, säger Joakim Enerud, arrangemangsledare för Blodomloppet i Hudiksvall.

Se också: Tusentals löpsugna tog Blodomloppet genom Hudiksvall – se bilderna här

Upplevelseinstitutet i Sverige genomför djupa enkäter på flera stora evenemang i landet. Blodomloppet betygsätts brett, från hur utdelningen av nummerlappar fungerar till start och målgång.

Det är deltagarna som sätter betygen. Hudiksvall får i år 4,5 tillsammans med Halmstad och Linköping. Snittbetyget i landet blev 4,3.

När institutet även sätter totalbetyg på hur attraktivt Blodomloppet är och i vilken grad deltagarna är benägna att agera ambassadörer till loppet ligger Hudiksvall ensam i topp långt högre än övriga.

För att bara plocka ut ett par av de kriterier som mättes kan nämnas omgivning, stämning och atmosfär. En bidragande orsak till toppbetygen är naturligtvis vackra Glysisvallen med härlig picknick och den fina bansträckningen längs havet. Men även de duktiga funktionärerna och uppvärmningen fick fina omdömen.

Blodomloppets viktigaste mål är, som väl alla vet i dag, att rekrytera nya blodgivare. I år fick Hudiksvall 125 nya givare som anmälde sig under arrangemanget.

– På blodcentralen i Hudiksvall är vi stolta över att ha ett väldigt bra samarbete med övriga blodcentraler i Region Gävleborg. Det gör att vi mer effektivt kan ta hand om alla nya blodgivare som värvas under loppet, säger Lina Nilsson på blodcentralen Hudiksvalls sjukhus.

– Även det goda samarbetet med Strands IF gör att vi tillsammans utvecklar loppet från år till år, tillägger Lina Nilsson.

På senare år har Strands IF får stort stöd med marknadsföringen genom Ohappa som nått ut brett på sociala medier med information om loppet.

Nytt för i år var också att Hudiksvalls kommun satsade stort på friskvård genom att betala startavgiften för alla anställda som deltog i loppet.

– Det finns alltid detaljer att förbättra och vi kommer göra vårt bästa för att skapa en bra upplevelse för alla deltagare och sprida budskapet om blodgivningens betydelse till så många som möjligt, avslutar Joakim Enerud.

(Resultaten redovisades vid Blodomloppet Sveriges höstmöte i Kista/Stockholm)

Lars Nordström

.

Fakta Blodomloppet Sverige 2019

Deltagare: 105 176 Män: 41 001 Kvinnor: 64 675

Deltagande blodgivare: 14 207

Nyanmälda för blodgivning: 1 711

Hudiksvall:

Deltagare: 4 204

Lilla loppet: 159

Blodgivare: 542

Nyanmälda: 125

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel