Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Hudikgympan invigde jubileumsutställning

I helgen invigde 100-årsjubilerande Hudikgympan sin utställning ”Rörelse genom livet i hundra år”. På grund av coronaläget skedde eventet utan publik och i inspelad form. Hälsinglands Idrottshistoriska Sällskap deltog och överlämnade en jubileumsgåva.

TV: Här kan du se hur det gick till när utställningen invigdes:

Hudikgympans ordförande Jonas Bergström hälsade välkommen och Anna-Karin Widehammar från jubileumsgruppen berättade om utställningen, som föreningen jobbat med i över ett år. Stina Hörnfeldt och två unga gymnaster, Malva och Ester, avtäckte de båda utställningsmontrarna. Utställningen finns nu att beskåda i Aktivitetsfabriken.

Leif Styrman och Anders Skoglund uppvaktade föreningen från Hälsinglands Idrottshistoriska Sällskap, något de gör med alla idrottsföreningar som fyller hundra år. Det var svårt att hitta ett tillfälle för överlämnandet, eftersom alla andra jubileumsevent blivit inställda på grund av corona. Men just detta event kunde genomföras, om än i ett betydligt mindre format än planerat.

– Det är ett stort nöje att få komma hit och gratulera er till hundra fina år, sa Leif Styrman. Ni är ju en av de äldsta föreningarna i Hudiksvall, kanske i Hälsingland till och med, och ni har haft stora framgångar. Dessutom är ni en SMART förening som jobbar efter värdeorden Sammanhållning, Mångfald, Ambition, Respekt och Trygghet – fina ord.

– Vi önskar er all lycka till. Fortsätt med ert gedigna arbete för att Hudiksvalls befolkning ska ha en bra framtid och med att hålla oss på benen, sa han glatt.

Hudikgympan fick ta emot en hälsingebock och medlemskap i deras förening. Jonas tackade och bjöd in dem till föreningens kommande jubileumsshow, även om det ännu inte är klart när den kommer att äga rum.

– Kul att ni uppmärksammar oss. Och stort grattis även till er förening, som fyller 30 år i år, sa Jonas.

Anna-Karin berättade att den äldsta bild de hittat i arkivet är från 1922 och självklart finns den med i utställningen. Här finns också minnen från det numera etablerade ljusspelet som första gången framfördes på lucia 1979 i Hudiksvalls Kyrka.

– Något vackrare och mer stämningsfullt får man leta efter! Varje gång jag ser det får jag ståpäls, sa hon.

Gymnastik är mycket känslor. Det visar inte minst huvudbilden i utställningen, som HT-fotografen Ulf Borin tog för många år sedan och vann journalistpriset med. Tävlingsnerver, gemenskap, utmaningar och spänning. Glädjen över att klara något nytt. Här ryms så mycket. I utställningen finns bilder från Gymnaestrador, våruppvisningar, vuxenträningen, tävlingsverksamheten och den stora flytten från Håstaholmen.

– Det är framförallt Gun Johansson som grävt i arkivet och gjort ett fantastiskt jobb med att ta fram historiebeskrivningen. Men många har hjälp till, både med inspiration, idéer, tid och finansiering.

Anna-Karin Widehammar

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel