Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Hudikgympan gjorde succé på Gymnaestradan i Österrike: "Showerna gick verkligen hem hos publiken"

Hela förra veckan fanns 89 deltagare från Hudikgympan på plats i Dornbirn i Österrike för att vara med i världens största gymnastikfest Gymnaestradan. Hudikgympan, som i detta sammanhang kallar sig Norlandic Team, var det största svenska teamet på plats och gjorde fem bejublade shower.

Gymnaestrador arrangeras vart fjärde år och årets Gymnaestrada var den 16:e i ordningen. Den ägde rum i ett gigantiskt mässområde i Dornbirn, som ligger i Österrike nära gränsen mot Tyskland och Lichtenstein. På Gymnaestradan finns inga tävlingar, utan allt är uppvisningsgymnastik och sann rörelseglädje.

I den stora invigningsceremonin på Stadion Birkenwiese deltog drygt 18 000 gymnaster från 69 nationer, varav 360 från Sverige. I det svenska teamet kom flest deltagare från Hudiksvall. Hela det det svenska teamet bar likadana kläder och gick in under svensk flagg.

– Det här var vår sjätte Gymnaestrada, berättar Ulrika Zeidlitz, samordnare för Norlandic Team. Och det är fortfarande en helt fantastisk upplevelse att vara med om!

Norlandic Team bjöd på tre ordinarie shower, ”In control?”, som handlar om gränslandet mellan spelvärlden och den verkliga (?) världen. Dessutom deltog delar ut teamet i Nordisk afton, en kväll då Norge, Sverige, Finland och Danmark samverkar i den största arenan med tusentals åskådare i publiken. I år var temat balans och galan genomfördes inramad av de fyra årstiderna. Deltagarna fick fritt tolka balans, exempelvis i samhället, i naturen eller i familjen.

Koreografer till båda showerna är Malin Ekroos och Jennica Fröjd.

– Våra gymnaster har gjort ett jättejobb, säger Malin Ekroos som själv fanns på plats hela tiden i Dornborn. De visar stor professionalism trots att många av dem är väldigt unga.

Förutom gymnastiken fanns här chans att nätverka med människor från hela världen. Unga gymnaster likväl som äldre bytte pins med varandra och senare under veckan, när de egna showerna var avklarade, fanns chans att byta till sig en jacka eller ryggsäck från något annat land, som Japan, USA, England eller Schweiz, vars outfiter visade sig vara mycket attraktiva för svenskarna.

– Våra gymnaster växer av att vara med om den här gymnastikfesten, berättar Maggan Mörk, truppansvarig i Hudikgympan. Det märker vi inte minst när det är dags för vår årliga våruppvisning, som håller hög internationell kvalitet, ett resultat delvis på grund av all inspiration vi får under Gymnaestradan.

Läs också tidigare artikel om Hudikgympan: Hudikgympan tolkade Grease i våruppvisning – se bilder och klipp här

Trötta men lyckliga återvände gruppen sent lördag kväll och har nu lite sommarlov innan träningarna sätter igång igen.

– Vi är mycket nöjda med resan och kommer hem med minnen för livet och fullproppade av idéer inför vårt kommande 100-årsjubileum nästa år, säger Maggan Mörk.

AK Widehammar

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel