Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Hudikgympan fyller 100 år – därför bygger vi gympabubblan!

I år är det etthundra år sedan Hudiksvalls Gymnastikförening bildades. Föreningen kommer att fira detta på flera sätt under hela året. På tisdagskvällen invigdes ”gympabubblan”, en interaktiv del i den kommande utställningen.

Den största jubileumsaktiviteten under våren äger rum veckan före Valborg då vi hyrt hela Glysishallen och bjuder in till gymnastikfestivalvecka.

Dessutom kommer den nyinköpta ”gympabubblan”, ett stort växthus i iglooform, att finnas på plats, och riktigt hur den kommer att användas är än så länge hemligt, men ett är klart, och det är att den inom kort byggs upp i foajén in till gymnastikhallarna på Aktivitetsfabriken för att spela en viktig roll i jubileumsutställningen om gympan.

På tisdagskvällen avtäcktes bubblan och gymnaster strömmade in för att rita teckningar om vad gympa betyder för dem.

När föreningen grundades 1920 bestod medlemmarna främst av välutbildade herrar i medelåldern. I dag är majoriteten aktiva unga flickor och tonåriga tjejer, även om könsfördelningen tack vare parkourens intåg i gymnastiken jämnats ut de senaste åren. Föreningen har cirka 1300 aktiva medlemmar.

Under hösten 2019 har flera arbetsgrupper i föreningen förberett jubileumsåret, bland annat genom att gå igenom delar av det omfångsrika arkiv som föreningen samlat på sig.

Vi har bland annat hittat intressanta skrifter från 1920- och 30-talen, där herrar med tjusiga titlar skriver om vad gympan betytt för dem, och det som flera berör är gympans förmåga att minska stressen och stärka kroppen och själen, alltså precis samma anledningar som vi idag säger om träning. Och så att det är roligt med gympa förstås.

Jubileumsåret berör många eftersom föreningen varit väldigt stor under lång tid. Åtskilliga tusen av Hudiksvalls invånare har någon gång varit aktiv i föreningen.

Vi kommer att dela gympaglädjen med alla som vill. Dels kommer en bilaga om gympan ut till alla hushåll i Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner senare i vår och så kommer utställningen att vara öppen för alla, liksom våra uppvisningar under gymnastikfestivalveckan på Glysis.

Intresserade kan dela med sig av egna bilder och upplevelser i ”gympabubblan”, den interaktiva delen i utställningen. Ju fler som bidrar till utställningen, desto roligare, bättre och mer intressant blir den ju.

Titti Frykman, verksamhetsledare och Anna-Karin Widehammar, ordförande

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel