Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Hovra bönhus lever vidare

Bönhuset i Hovra har varit och är en viktig byggnad.

Hovra var förr ett starkt fäste för Evangeliska Fosterlandsstiftelsen EFS, i huset har många gudstjänster och andra sammankomster ägt rum. Jag kan bara nämna några.

Husförhöret var ett årligt återkommande besök av prästen, han kontrollerade vilka som försvunnit eller kommit till byn, vidare förhörde han byborna vad de kunde av ”Guds ord” det var många som ”gruvade sig” för den dagen.

Det första minnet jag har av bönhuset var ”Söndagsskola” där någon EFS-troende hade en typ av friskola på söndagarna där vi fick höra berättelser ur Bibeln, vidare fick vi en vers som vi skulle kunna utantill nästa söndag. Jag lärde mig en och den rabblade jag upp varje söndag. "Den som beder han får”, kort och bra.

En form av scout verksamhet förekom också. Då var vi ofta ute i naturen och lärde oss mycket bra och användbart, bara lite Guds ord.

EFS krympte med åren och Hovra Byförening fick köpa Bönhuset för 50 000 kr.

Nu var Hovrastämman i full gång och många fina musikaliska framträdanden har man kunnat lyssna till där. Man kan säga att hela Svenska folkmusikeliten har spelat och sjungit där. Nu när Hovrastämman är nerlagd måste vi utnyttja huset till andra saker. Förutom jaktmöten, och andra möten försöker vi locka till oss bra artister och teaterföreställningar.

Yngve Karlsson, Hovra

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel