Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Högröstad galning med mäktig stämma uppträdde på Naturnatten

En galning uppträdde högröstat och oupphörligt strax intill de fikande i Karsjö, söder om Järvsö. Galning är smeknamnet på näktergal, som är en liten och till utseendet ganska oansenlig fågel med en mäktig stämma. Naturskyddsföreningen i Ljusdal arrangerade en fågelutflykt natten mellan 5-6 juni. Inför samlingen i Ljusdal var det ovisst hur många som skulle vilja byta en god nattsömn mot bilturer i trakterna runt Ljusdal, Färila och Järvsö. Men evenemanget lockade fjorton deltagare. En vecka tidigare hade Sveriges Radios Naturmorgon sänt Fågelsångsnatten i P1, åtta timmars radio om och med fågelsång.

Hastigt kom en välkommen varm försommar med blommande liljekonvaljer och syrener, medan häggen började tappa kronbladen. Naturnatten är natten 5-6 juni, mellan världsmiljödagen och nationaldagen.

Naturnatten arrangerades först av en förening i Uppsala, 2005, och tanken är att stärka människors känsla för naturen och därmed viljan att skydda naturen. Arrangemanget spreds sedan snabbt till många orter i Sverige, med olika teman.

Vid Fönesjön hade en sävsångare knappt vaknat inför nattens uppträdande. Samtidigt hördes en hane av arten vattenrall envetet hamra i vassen längre bort. Vakteln på åkern bakom Solgården i Färila var tyst eller hade flyttat. Gräshoppsångaren svirrade sin sång i Yg, ett ljud som människor ibland tappar med åren och inte kan höra.

Strax därpå stannade karavanen i Ytteryg mitt i en pågående nattkonsert med sävsångare. Utflyktsdeltagarna imponerades av den flerfaldiga underhållningen i olika väderstreck alldeles nära. Bara en enda sävsångare kan låta som en hel orkester med olika instrument, men nu deltog alltså flera. Natten innan räknade här Per Eriksson till sex briljerande sävsångare inom samma lilla område.

Framme i Skästra nattbetade fem sångsvanar lysande vita på åkern och där intill Bodasjön smackade och kluckade en näktergal på avstånd. Hornuggleungar tiggde genomträngande vemodigt i Tå, nära korsningen mot Harsa. I byn Karsjö söder om Järvsö hördes ytterligare en spinnande gräshoppsångare, denna gång på närmare håll och där sjöng också en oförtröttligt skicklig näktergal intill vägen, medan de kvarvarande deltagarna slutligen intog sitt medhavda fika till galningens starka ackompanjemang i trädet ovanför.

Visst hördes trastar, enkelbeckasiner, morkullor, rödhakar, gök, sävsparv och buskskvätta under natten, men näktergalens ljudliga och ovissa besök i våra trakter under en kort försommartid är ändå något speciellt att minnas.

Tony Persson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel