Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: HjärtLungföreningen lärde sig om läkemedel och HLR

Vid medlemsmötet hos HjärtLungföreningen i Bollnäs-Ovanåker den 16 oktober medverkade Inger Magnusson och Nahid Ghafari från apoteket Kronan.

Annons

De informerade bl a om hur utbyte av läkemedel med samma verksamma substans fungerar. Apoteken måste alltid erbjuda det likvärdiga läkemedel som har lägst pris. Man kan även ofta välja annat fabrikat, men då får man själv betala mellanskillnaden. Vilka läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet upphandlas kontinuerligt.

Det är viktigt att vi ej slänger eller spolar ner överblivna läkemedel i soporna eller avloppet. De hamnar då i vårt miljökretslopp och påverkar oss på lång sikt. Man kan lämna in läkemedel på alla apotek och för att underlätta hanteringen vill de att vi häller ur alla tabletter som ligger i burkar och lägger tablettkartor direkt i påsen och slänger bort de tomma förpackningarna. Läkemedlen tas sedan om hand och förstörs på ett kontrollerat sätt.

De berättade om en mobil-app som håller reda på våra läkemedel och påminner om att det är dags att hämta ut nytt, visar läkemedelslista, aktuella recept (även för den/de man har fullmakt för), fullmakter, saldo för högkostnadskort m m.

De berättade också om Elektroniskt ExpertStöd (EES). Där kan farmaceuten på apoteket, om du samtycker, se vilka läkemedel du har och om din medicinering är bra. De kan även se om du har läkemedel som krockar med varandra eller är olämpliga för din ålder.

Efter deras information visade Per Englund en video om hjärt- och lungräddning (HLR). Han berättade även om hjärtstartare och visade hur de används och fungerar. Det finns i dag många hjärtstartare ute i samhället och i mobil-appen ”Rädda hjärtat” finns, förutom viktig information om HLR och luftvägsstopp, även uppgifter om närmaste hjärtstartare.

Det är dock allra viktigast att påbörja HLR manuellt så fort som möjligt – varje sekund är viktig! En hjärtstartare är inte ett alternativ till kraftiga bröstkompressioner och inblåsningar utan ett komplement. Hjärtstartare har nu funnits ett antal år och det är viktigt att det finns någon ansvarig person för varje enhet. T ex behöver det bytas batterier (i regel vart femte år) och att man informerar personalen som arbetar i enhetens närhet regelbundet.

Inge Pettersson

Inger Magnusson och Nahid Ghafari

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons