Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: HjärtLung-räddning på programmet hos PRO Järvsö

PRO Järvsö träffades för sitt höstmöte den 15 oktober i Lörstrands Bygdegård. Dagen var mulen med gula löv singlande mot marken. Vaktmästare Johnny var ute med krattan och gjorde fint.

Annons

Vår gäst Peter Nystedt från räddningstjänsten välkomnades med en varm applåd. Han berättade och visade hur man ska göra om någon drabbas av hjärtstopp. Ca 10 000 pers drabbas varje år av hjärt­stopp, men allt fler överlever nu tack vare att fler kan hjärt- och lungräddning. Dessutom sätts allt fler hjärtstartare ut på offentliga platser.

Med hjälp av medhavd docka och hjärt­startare visade han handfast vad som ska göras. En hjärt­startare är så finurlig att den via högtalare berättar steg för steg hur man gör. Kjell Nilsson ställde upp som livräddare av dockan som Peter hade med sig. Nu fick vi se hur "akut" och ansträngande det är.

Peter gick också igenom vår egen hjärtstartare, en gåva från Laila Jonsson. Frågor ställdes och besvarades av Peter. Han fick ett stort tack i form av en kraftig applåd och en PRO-penna för den nyttiga och klargörande informationen vi fått.

Därefter var det dags för den värmande kålsoppan med smörgås. Sedan fick vi kaffe med kaka. Som avslutning drogs de vinnande lotterna och det dignande prisbordet plundrades.

Aina Bäckström

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel