Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Hjärt-Lungföreningens medlemmar fick information om trygghet i vardagen

Ett 30-tal medlemmar i Hjärt-Lungföreningen Bollnäs-Ovanåker hade kommit till Pingstkyrkan i Edsbyn den 16 april för att lyssna till kommunpolis Helena Sundberg.

På ett intressant och engagerat sätt informerade Helena Sundberg om vikten av trygghet i vardagen. Detta belyste hon bland annat utifrån de brott som begås.

► Bedrägerier. Här har de kriminella blivit mycket skickliga. Du har kanske blivit uppringd av någon som uppger att de är från polisen eller andra myndigheter. Var på din vakt, dra öronen åt dig! När det gäller kontokortsbedrägerier: Lämna aldrig ut dina kontouppgifter till personer du inte är helt säker på är den person du tror det är. Det förekommer att bedragarna uppger sig vara din släkt/din vän och de är mycket skickliga och trovärdiga. När du tar ut pengar ur automat: Se till att ingen kan avläsa din kod. Ha inte allt på ett konto utan fördela pengar på flera konton. Ha alltid uppsikt över din kundvagn då du handlar i affären.

► Droger. Här har kokainanvändandet ökat. Det är spritt i alla åldrar och samhällsklasser. Det är nu den populära innedrogen. Den är också billig. Lätt idag att få tag i droger på nätet.

► Våld i nära relationer. Har inte minskat. Våld mot barn har tom ökat i Bollnäs kommun. När du hör eller ser något med våld, kontakta polisen. Det kan räcka med en känsla eller aning. Ingen ska behöva växa upp med eller leva ett liv med våld.

► Inbrott. Inbrottstjuvar kan vara fräcka. De kan ta sig in och stjäla när du sover! Inte vanligt men det har hänt. Några råd är att du låser in smycken och värdesaker. Ta foton på dem och annat av värde och förvara fotona i bankfack. Att DNA-märka sina mer värdefulla ägodelar kan vara bra och underlättar om godset påträffas. Ser du en okänd bil i ditt område – ta bilnumret och rapportera till polisen. Det kan vara den pusselbit som fattas.

Helena avslutade med att dela ut en blankett – Medborgarlöfte. Polisen och kommunen undertecknar gemensamt ett löfte varje år som de ska genomföra. Här får vi invånare möjlighet att lyfta fram vad vi tycker att polis och kommun ska lägga mer åtgärder på för att vi ska fortsätta att ha trygga kommuner att leva och bo i.

Jan Fagerström

Inge Pettersson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel