Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Hittaut Hudiksvall satte all-time-high

För sjunde året i rad har friskvårdsprojektet Hittaut Hudiksvall genomförts från mitten av maj till mitten av oktober. De ideellt arrangerande orienteringsklubbarna OK Dellen, Forsa OK och Hudiksvalls OK kan nu summera årets projekt med ett ord – dundersuccé!

Intresset för kommunens största friskvårdsprojekt är större än någonsin och deltagarkurvan pekar rakt uppåt efter året. Friskvårdsprojektet Hittaut har under detta corona-år blivit en väldigt uppskattad aktivitet – och en av få som faktiskt gått att genomföra och därmed samlat lite extra deltagare. Totalt har hela 2554 deltagare varit aktiva och tillsammans tagit 98 708 checkpoints vilket innebär en ökning på cirka 80 procent mot föregående år.

Hittaut har aldrig legat mer rätt i tiden. Det har varit en en stor succé redan tidigare år bland Hudiksvallborna, som haft runt 5 procent av invånarantalet som aktiva deltagare. En siffra som arrangören trodde var omöjlig att slå, men som nu toppades rejält detta år. Hela sommaren och halva hösten har det letats de 150 checkpointsen som funnits utplacerade runt om i kommunen – allt från tätortsnära punkter till riktigt svårorienterade platser.

Nyckelfaktorer för att projektet blivit så populärt är att det är öppet, gratis och tillgängligt för alla, dygnet runt. Man bestämmer själv när, var och hur man vill ge sig ut. Projektet tilltalar alla målgrupper och åldrar och responsen från deltagarna är idel positiv och handlar främst om alla vackra, nya och intressanta platser som deltagarna upptäckt tack vare projektet.

En annan framgångsfaktor som gör projektet intressant är att varje checkpoint är försedd med en kod. När denna registreras via hemsida eller app kan deltagarna se intressant statistik för sig själva och till exempel sin arbetsplats eller skola. Varje registrering genererar dessutom en vinstchans och vid projektets stora slutdragning hade Jenny Puranen turen att vinna en helt ny cykel från Percykel, Hudiksvall.

Kommunens friskaste företag/arbetsplatser blev i år Iggesund Paperboard i kategorin flest tagna checkpoints och Huddig med högst snitt/anställd. Kommunens flitigaste skolklass blev Skolbyn - Gulliganerna.

Andreas Davidsson

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel