Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Historien om ”Barfotaprästen i Trönö”

En fantastisk stenkyrka med anor från 1200-talet, ett gäng duktiga amatörer med en berättelse om livet i Trönö och framförallt familjen Söderbloms vedermödor ligger till grunden för spelet ”Barfotaprästen i Trönö”. Spelet uppförs mellan 1/8 till 4/8 i Trönö gamla kyrka och arrangörer är Trönö hembygdsförening och Föreningen för Söderblomspelet.

Spelet berättar om tiden runt 1864 till 1873, då Nathan Söderbloms föräldrar först kom till socknen. Med musik och återblickar får man följa med på Nathans pappa, Jonas Söderbloms resa och upplevelser från tiden i Trönö.

Deras och bygdens lyckostunder och bedrövelser gestaltas bland annat genom berättelser om svält, kärlek, sjukdomar och bildandet av frikyrkoförsamlingar.

För den som inte kan historien om Söderblom är detta ett bra tillfälle att få mer kunskap om familjen och deras engagemang i Trönö på ett underhållande och enkelt sätt.

Om det är ett folkspel, en historisk berättelse eller något helt annat så är det i alla fall en stund som är värd att upplevas på plats.

Maria Borgman

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel