Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Hennan PRO på höstresa till Fågelsjö

En strålande kall morgon, 17 september, hämtades alla som uttryckt ett intresse, av som vanligt Janne på Haglunds buss. Resan gick denna gång mot Fågelsjö Gammelgård bortom Åa. Den kalla morgonen klargjorde definitivt höstens intåg.

Första anhalt blev kaféet vid Gammelgården där en frukost bestående av smörgåsar, kaffe och te stod framdukat. Efter den stärkande frukosten träffade vi våra guider för dagen, och Gammelgården, smedja och snickarbod förevisades.

Våra guider berättade mycket initierat om gården och dess tidigare ägare. Fågelsjö Gammelgård bortom Åa, är en Hälsingegård i Fågelsjö by, Orsa Finnmark i norra Dalarna. Kristina, barnlös och den sista ägaren av gården, testamenterade gården med allt lösöre till Los kommun. Nu är det Ljusdals kommun som äger. Den förvaltas av Fågelsjö hembygdsförening.

Gammelgården är en välbevarad kulturmiljö, med anor från den finska invandringen på 1600-talet. Gården har varit i en enda släkts ägo i sju generationer. Bonden Jonas Olsson, Kristina Perssons far, var en skicklig smed som med sitt hantverk kunde bekosta gårdens utbyggnad. Ägarna, Kristina och Mårten Persson, flyttade 1910 till ett nybyggt Amerikainspirerat hus tvärs över gården. Alla föremål, kläder och inventarier lämnades till förmån för nyinköpta saker. Hela besöket och guidningen gav en mycket intressant inblick i hur levnadsförhållandena var och hur människor skapade sitt uppehälle i gången tid och vad människor med kunnande och hantverksskicklighet kunde åstadkomma.

Efter besöket vid Gammelgården lämnades Fågelsjö för vidare färd till Hamra, där en förträffligt god lunch intogs på vildmarkshotellets restaurang. Mottagandet var mycket varmt och välkomnande, med dukade bord och en riklig buffé. Innan hemfärden företogs en dragning av försålda lotter. Många fina vinster fick nya ägare.

Under hemresan gjordes en bensträckare i Los. Wilmars bageri och Lottaboden besöktes och pengar bytte ägare. Sammanfattning: En mycket givande och lärorik resa.

Kurt L. Rådlund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel