Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Hennan PRO besöker Falu Gruva

Den 20 juli arrangerade Hennan PRO en dagsutflykt till Falu Gruva. Återigen ett försök att bryta den påtvingade isolering som medlemmar och andra fått utstå under pandemin.

Resan/utflykten var öppen, inte bara för Hennan PRO:s medlemmar, utan för alla intresserade. Det kunde dock konstateras, på antalet resenärer, att det fortfarande råder en viss försiktighet. Så småningom kommer dock, förhoppningsvis, ett normalt tillstånd att råda.

Resan gick via Bollnäs, och vid Svabensvik stannades för bussfika. En efterlängtad stund. Väl i Falun delades biljetter till olika aktiviteter ovan jord ut. Själva hissen till gruvan var stängd på grund av pandemin, så det stod var och en fritt att använda trappan (600 steg).

Efter lunchen på Geschwadergården vidtog en guidad busstur runt gruvområdet, där vi fick en inblick i gruvans minst 1000-åriga historia. I dag återstår dock endast rödfärgstillverkningen.

Vid 16.00-tiden var det dags för hemresa, med ett nytt stopp och fika vid Svabensverk.

Under resan såldes lotter med fina vinster, samt en omgång med kluriga frågor. En givande och väl arrangerad resa. Rofylld och lärorik.

Vår chaufför var som tidigare Janne Haglunds buss, som med van hand lotsade oss fram.

Kurt L. Rådlund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel