Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Hemmasegrar när Söderala Laxen avgjordes – i begränsad omfattning

Årets upplaga av skyttetävlingen Söderala Laxen var tänkt att bli en extra festlig tävling där man skulle hylla Söderhamns 400 år och fira tävlingen i sig som fyllde 50 år. Nu kunde tävlingen ändå genomföras även om det blev i begränsad omfattning på grund av corona.

Som en särskild hyllning till Söderhamns 400 års firande sköts 10 skott där målet var att komma så nära 400 poäng som möjligt. Det gjorde man genom att varje skott räknades med decimaltolkning och multiplicerades med 10. Det optimala var att skjuta 4,0 på vart och ett av de 10 skotten. Alla skott var tvungna att träffa inom ringarna på tavlan för att det skulle bli godkänt. En avgörande fråga var om man skulle ”hålla av” eller skruva om siktet för att träffa på rätt ställe. Det visade sig slutligen att det var rätt teknik att skruva om siktet.

När krutröken hade skingrats visade det sig att Ellen Jansson, Söderala, hade skjut 381 poäng, dvs 19 poäng från 400 och det bar sig inte bättre än att pappa Bengt Jansson lyckades skjuta 419 och därmed var även han 19 poäng ifrån. Det krävdes därmed särskjutning för att kora en segrare, även här räknades med decimaler. Ellen sköt 4,6 och Bengt fick detsamma. Det innebar ytterligare ett särskjutningsskott och Ellen fick då 4,4 och Bengt avgjorde till sin fördel med 3,8. På tredje plats i jubileumstävlingen kom Bengt Myrberg från Skogstibble med 373, det vill säga 27 ifrån 400.

I huvudtävlingens liggande klass ingick både ungdomar och äldre skyttar. Inför finalen var veteranen Bengt Myrberg i ledningen med 236 poäng före ungdomarna Ellen Jansson med 234 och Sofie Hjortzberg, Tierp-Tolfta med 232. I finalen sköt Ellen 146 poäng och fick 380 vilket räckte till seger före Sofie som fick 272. På tredje plats kom Bengt Myrberg.

Bland ställningsskyttarna tog Bengt Jansson ledningen redan från start och sedan ökade han på sitt försprång. Däremot blev det spännande om placeringarna därefter. Inför finalen var Lars Rosenblom, Hille tvåa med 220 före Erik Westling, Bollnäs med 211 och på fjärde plats var Stefan Burchardt, Söderala med 206. Efter finalens inledande serier med liggande och knästående var Lars fortfarande tvåa med 301 poäng före Erik som nu hade 297 och Stefan som nu endast var en poäng efter med 296. I det stående skyttet lyckades Erik bäst och nådde 331 poäng. Både Lars och Stefan slutade på 325 poäng och tredje platsen gick till Stefan tack vare en bättre avslutning.

Läsartext

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel