Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Hemlig resa med SPF Järvsö

En kulen och regnig torsdagsmorgon påbörjade pensionärer från Färila, Ljusdal o Järvsö en resa där resmålet var hemligt.

Spekulationerna började direkt om vart vi skulle.

Siv o Sally delade ut ett papper där vi fick gissa vilket som var dagens resmål. Medan vi funderade, började vi närma oss dagens första stopp som var Hakkegård där vi skulle få äta en stadig frukost.

Färden gick vidare söderut och vår chaufför Stefan gjorde det inte lättare för oss att gissa vart vi var på väg. Han åkte runt, runt i rondeller, åkte in på småvägar, allt för att förvirra oss om slutmålet.

Efter att ha färdats ett tag genom det karga norduppländska landskapet så närmade vi oss dagens resmål som visade sig vara Lövsta Herrgård. Där blev vi mottagna av vår guide, Lovisa Mattsson som visade oss runt i både kyrkan och herrgården och som hon gjorde på ett lysande sätt.

Dagens herrgård uppfördes (liksom det övriga bruket) efter rysshärjningarna 1719 och stod klar på 1730-talet. Herrgården har ägts av familjen De Geer sedan 1600-talet fram till 1986 då den överläts till en stiftelse. Redan på 1500-talet fanns bondebruk vid Lövstabruk. Jämte Österby och Gimo utarrenderades Lövstabruk 1626-27 till Willem de Besche och Louis De Geer. 1643 köpte De Geer bruken. Samtidigt flyttade han till Sverige.

Under De Geers ledning utvecklades Lövstabruk till Sveriges största järnbruk. Lövsta blev 1730 fideikomiss och var i familjen De Geers ägo till 1986, då Stiftelsen Leufsta, bildades.

Dagens kyrka från 1726 är en något annorlunda kyrka. Släkten De Geer var nämligen kalvinister och Emanuel De Geer lät bygga denna kyrka för bruksfolket. Brukskyrkans nyrestaurerade orgel, byggd 1728 av Johan Cahman och är en av Sveriges bäst bevarade barockorglar och används flitigt vid konserter.

Färden går vidare, nu till Öregrund där lunch intas på Strandkrogen. Tillbaka i bussen efter lunchen så blir det både frågesport o lotteri med fina priser. Kaffe får vi också, nu serverat i bussen eftersom det fortfarande regnar ute. Snart är vi hemma igen efter en återigen trevlig resa.

Bosse Jörneblad

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel