Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Hembygdsrörelsen firade 95 år i Rengsjö

Lördagen den 7 september genomförde Hälsinglands 48 anslutna hembygdsföreningar sin 95:te årsstämma i Rengsjö.

För de 50-talet ombuden visade ordförande Göran Bratt några av de cirka 30 byggnader som Rengsjö hembygdsförening förvaltar. Kaffe serverades och strax därefter förflyttade sig alla till Rengsjö församlingshem där årsstämmans förhandlingar och middag skulle genomföras innan sedvanlig helgsmålsandakt avslutade årsstämman.

Innan förhandlingarna gjordes parentation över avlidna medlemmar bl a hedersordföranden och prosten Börje Björklund. Sedvanliga årsmötesfrågor och val genom fördes utan svårigheter. Innehållet i årets upplaga av Hälsingerunor presenterades. Länets hembygdskonsulent Elisabeth Eriksson berättade om nya försäkringsvillkor bl a mot skadeinsekter. Vi diskuterade också underhållsplanerna och ekonomilösningar för kretsens egendomar Karlsgården och Bergmans skojegård i Harsavallen.

Innan avslutning framfördes tack och diplom till Rengsjö hembygdsförening för fina årsmötesarrangemang. Nye ordföranden för Gästrike/Hälsinge hembygdsförbund Peter Jonazson hade Riksförbundets uppdrag att dela ut hedersutmärkelser i guld med blommor och diplom till Karin Eriksson Delsbo och Jan-Eric Berger Trönö. Karin Eriksson har innehaft kretsens kassörssyssla i 20 år vid sidan om kassörsuppdrag i Delsbo hembygdsförening. Berger har varit kretsordförande i 17 år, ordförande i Söderblomspelen i 20 år, ordförande i Trönö hembygdsförening i 10 år samt ansvarig för kretsens årsbok Hälsingerunor.

Efter årsmötet serverades god mat och kaffe. Rengsjös egen trubadur Kent Johansson underhöll med välkända sånger och gitarrspel. Från den närbelägna kyrkan kallades det till helgsmål som ansvarades av Anders Bergsten och Seth Roos. Andakten varvades med vackra sånger och pianomusik Hälsingepräglat av Eva Andersson.

Örjan Tjärnström

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel