Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Hembygdsauktion i Norrala

Klockan elva, lördagen den 28 maj, var backen framför de gamla kyrkstallarna vid Norrala kyrka fylld med skåp, möbler, häståkor, jordbruksredskap och en mängd andra allmogeföremål.

Det var Norrala Hembygdsförening, som på grunda av att byggnaden nu behöver disponeras av kyrkan, blivit nödgad att göra sig av med dessa föremål.

Trots det höstlika vädret hade många hugade spekulanter kommit för att någotsånär svara upp mot hembygdsföreningens förhoppningar, nämligen att bli av med det mesta till bra priser. Endast några få objekt blev kvar.

– De får senare avyttras på något annat sätt, säger Norrala Hembygdsförenings ordförande Helena Berglund.

Buden höjdes vid flera utrop med både 100 och 500-lappar. Däremellan kunde man nog fynda när ett knippe tråg eller andra redskap gick under klubban. De flesta häståkorna gick för 50-100 kronor medan det dyraste föremålet blev ett vackert klockskåp, som klubbades för 18 000 kronor.

Sture Claesson

Bakgrund - En hembygdsväns verk

Något om samlingarnas tillkomst, nedtecknat av en äldre medlem, Margit Larsson, Edvik, 92år. Anders-Olof Nilsson, personen det handlar om, var morbror till hennes framlidne make Sven-Olov Larsson.

Vid Norrala Hembygdsförenings auktion på lördagen vid Kyrkstallarna i Norrala var det ett nästan livslångt samlande, som gick under klubban på en och en halv timmas auktionerande.

Det var nog i stort sett en enda man, Anders-Olof Nilsson i Edvik Norrala, född 1888, som hopbragte dessa föremål. Han var också med när Hembygdsföreningen bildades i oktober 1934 och blev dess sekreterare under flera år. Men innan dess hade han påbörjat en energisk föremålsinsamling, som han fortsatte med under åtminstone 25 år, välkänd bland norralaborna var han. När han upprättade en föremålsförteckning upptog denna 1100 nummer, allt ifrån husgeråd till hästfordon. I dag torde dessa föremål vara ytterst värdefulla, åtminstone något eller några av dem kan dateras tillbaka till 1400-talet, skriver Albert Andersson i Söderhamns-Kuriren 1975.

Anders-Olof Nilsson samlade dessutom in och tiggde ihop möblering med mera till Norrala Hembygdsgård. Den ligger vid Bygdegården Altorp och invigdes för 50 år sedan, den 17 juli 1966, året innan A.O. Nilssons bortgång. Han fick alltså uppleva att hans dröm blev verklighet.

A.O. Nilsson var en hängiven hembygdsvän och släktforskare och det var han som gjorde släktgårdutredningar för så kallade Släktgårdsdiplom, som delades ut genom Landshövding Sven Lübecks försorg på 1930-talet. Inte mindre än 80 sådana diplom utdelades vid en högtidlighet i Norrala kyrka den 20 augusti 1933, skriver Albert Andersson vidare.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel