Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Hantverksdag i Sågtäkten: "Det händer mycket där människor möts"

När vädret inte är det bästa, är det bara att bestämma sig att det viktiga är, att det är sol i hjärtat! Naturligtvis var det inte det önskvärda att utställarna vid hantverksdagen i Sågtäkten som stod ute fick uppleva duggregn, grått och mulet väder! Men det var bara leenden ändå!

Annons

Det blev en fin dag med, gediget hantverk av olika slag, utställare både utanför och inne i Bygdegården. Allt från smide, stickat, sytt, virkat, tovat, gjutet, bakat, tillagat, allt från det naturen ger, fisk som tillreds på olika sätt mm. Återigen fick vi också se, hur den fina spinnrocken tillsammans med Solveig Mattson, bearbetade ullen. Upplevelser som gör att minnena kommer. Nytt för i år var också att få ta del av smidet som Åke Ludvigsson stod för. Spännande att på plats få se hur så fina saker blir gjorda.

Det egna skapandet är samlingsnamnet för allt det vi fick se och uppleva. Från Bagarstugan smög sig lite rök upp ur skorsten, full aktivitet under morgonen för att möta efterfrågan av mjukt bröd. Hällbrödet fanns redan på plats inne i Bygdegården. I år igen fick vi hjälp vid morgonens bakning av 13 åriga Hilda Mickel Mats från Järvsö. Det är stort att få uppleva viljan, engagemanget en mycket tidig lördagsmorgon, där Hilda helhjärtat igen gick in för baka brödet, borsta och paketera.

Inne i Bygdegården fanns förutom alla utställare också möjligheten till samvaro över en kopp kaffe med hembakt bröd och smörgåsar. Det är något speciellt att få uppleva samtalet, att få uppleva det verkliga mötet människor mellan. Återseenden, nya bekantskaper och förhoppningsvis möten som kommer att ske igen. Allt detta ryms i Hantverksdagen, påminnelse om kulturarv, om värdet av gemensamma upplevelser och att få överraska varandra.

Och visst är det väl så, att när allt är nerpackat av utställarna och vi plockat undan, att dagen gett glädje och inspiration och förhoppningar om ett möte snart igen mellan oss människor. Där tid och utrymme finns för samtalet och upplevelser som berikar!

Elsie Bäcklund Sandberg, nöjeskommittén Sågtäktens Bygdegårdsförening

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel