Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Hälsinglands dräktbok nominerad till årets hembygdsbok i Sverige

Det ges ut många fina hembygdsböcker i vårt län. Varje länsförbund inom hembygdsrörelsen har möjlighet att nominera en bok eller en serie av böcker, som sedan en jury i Sveriges hembygdsförbund, kan välja och vraka bland och sedan utse till Sveriges hembygdsbok.

Annons

Styrelsen för Gästrike-Hälsinge hembygdsförbund har i dagarna, bland många nyutgivna böcker i landskapet, nominerat ”Dräktboken i Hälsingland” till tävlingen. Det skedde vid vintermötet i Bollnäs den 7 februari. Boken kom ut förra året och är skriven av förre museichefen Håkan Liby, Uppsala.

När boken kom ut betraktades den som något av en riktig ”hembygdsbibel” och fick fina recensioner. Den har i dag sålts i cirka 1200 exemplar. Juryn i Stockholm kommer under sommaren att utse vinnarboken. Vinnaren presenteras i september. Boken ska bland annat levandegöra det lokala kulturarvet. Priset ligger på 10.000 kr plus diplom och blommor.

Vintermötet i Bollnäs den 7 februari hade lockat ett 60-tal ombud. Det var ett omväxlande program och bland annat docent Maria Vallström, Söderhamn talade om ”Kvinnor, bröd och potatis - demokratins utveckling före och under 1920-talet".  Skola och kulturarv diskuterades också. Många grupparbetsdiskussioner förekom. Dessa resulterade bland annat i olika planerade verksamheter och aktiviteter som ska ske under 2020.                   Jan-Eric Berger                                                              

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel