Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Hälsingland representeras på utställning i Vällingby

I fredags, den 3 september, öppnade Vällingby konstförening sina portar till den årliga konstsalongen. Linnéa Popovic, uppvuxen i Västansjö, Kilafors, var representerad i år igen. Därmed också Hälsingland.

Linnéa förklarade, vid en tidigare utställning, att hon hämtar inspiration till många av sina alster från hälsingeskogarna.

Skulpturen till årets salong ”Orm och fågel”, är ett lysande exempel på just detta. ”Att ha levt med naturen inpå knuten är något man bär med sig hela livet. De mörka skogstjärnarna, en korps läte och suset i trädkronorna i en i övrigt tyst skog, ger inspiration som leder till skaparkraft,” säger Linnéa och förklarar vidare om skulpturen:

– Fågeln tar sats på ett blad för att flyga mot friheten, något vi alla strävar mot. Ormen jagar den och i det här fallet tänkte jag mycket på covid-19 som hotar vår frihet.

Linnéa arbetar gärna och helst i metall. Metallbitar, som annars skulle lämnas till återvinning som skrot, förvandlas till sköna konstföremål i hennes händer. Att se konst och skönhet i en metallbricka eller en rostig spik är en konst som Linnéa behärskar till fullo. I dessa tider med återvinning högt upp på agendan framstår Linneas konstverk som helt självklara.

– Metall är mitt kall, avslutar Linnéa och jag kan bara tacksamt konstatera att hennes kall är just det; att göra konst av metallskrot.

Kerstin Olsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel