Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Hälsingar gjorde musikalisk succé i Polen

Bröderna Lasse och Pelle Bertilsson från Bollnäs respektive Alfta gjorde stor succé vid framträdande i bland annat en katolsk kyrka i Polen. Bröderna spelade under och efter Gudstjänsten till de 1100 kyrkobesökarnas stora förtjusning.

Ett femtiotal personer åkte på en musikresa arrangerad av Bröderna Bertilsson och Lönns Buss från Söderhamn. Dessa musikresor har arrangerats sedan 1993 och är mycket populära. Förra årets gick till Kroatien men nu var det Polen som gällde.

Båtresan avgick från Nynäshamn till Gdansk. Där mötte vi Robert Mackowsky, en svensktalande hotellägare och guide. Basen för resan var den lilla staden Jastrzebia Góra. Ett flertal dragspelare, två violinister. En gitarrist och en basist fanns också med, så kvällarna på hotellet fylldes av musik.

Förutom rundturer runt Gdansk och Gdynia blev det konserter på ett flertalet platser. I kommunalhuset i staden Puck fick publiken jubla till svenska folkmelodier, uppblandat med schlagersång av Eva Hansson från Vallsta.

Ett vårdhem med både yngre och äldre personer fick också uppleva musikernas och sångarens bejublade konsert. Speciellt minns man när hela ensemblen spelade snoan Wiggen. Då stod många upp. Klappade takten och ropade hej tillsammans med artisterna. En och annan tår fälldes. Musik förenar.

Att besöka en katolsk Gudstjänst blev en ny upplevelse för de flesta svenskarna. När Bröderna Bertilsson spelade Air av Johan Sebastian Bach, ville applåderna aldrig sluta.

Många krigsminnen besöktes också. Robert Mackowsky kunde allt om andra världskrigets fasor. Koncentrationslägret Stuthof, där tiotusentals polska judar förvarades och gasades ihjäl, blev en tankeställare. När tyskarna upptäckte att kriget var förlorat skulle allt förstöras och de 11 000 kvarvarande fångarna fick gå en dödsmarsch på 15 mil. Iförda sina tunna fångkläder och dåligt på fötterna skulle man gå 15 mil dag som natt. Ingen mat eller vatten fick fångarna, men det tilläts att äta snö. Ortsbefolkningen stoppade ner små korvbitar i snön efter vägen, så något näringstillskott fick de som hade turen att hitta det undangömda. 900 av de 11 000 fångarna överlevde. Däribland Robert Mackowskys far. Därav sonens stora kunskap och intresse för den svåra tiden.

Även ett gravplatsområde där de intellektuella samlades ihop, fick gräva sin egen grav och därefter sköts besöktes också. När Bröderna Bertilsson spelade ”Koppången” av P-E Moraeus, stod tiden stilla.

Samtliga deltagare i musikresan var överens. En fantastisk upplevelse.

Bo Johansson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel