Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Gunilla Ek talar om könsstympning på Betelkyrkan i Runemo

Den 28 oktober kommer Gunilla Ek att vara i Betelkyrkan Runemo och berätta mer om könsstympning av flickor, FGM, Female genital multilation. Hon blev vald till Sveriges hjälte år 2017 för sin insats i ett flertal länder. Gunilla har mycket att berätta och är inspirerande att lyssna till.

Genom vårt mångkulturella samhälle kommer vi i kontakt även med seder och bruk här i Sverige numera som är helt främmande i vår kultur. Därför vill jag lyfta samtalet om den här seden och visa på att det går att påverka genom upplysning och undervisning att få bort denna sedvänja som är så skadlig för de flickor som utsätts för det brutala och smärtsamma ingreppet i ibland mycket tidig ålder.

År 2015 åkte Gunilla Ek, barnmorska/ sjukvårdslärare till maasaistammen i Kenya där jag arbetat sedan 1978 inom Trosgnistans mission som i dagarna firat 50 års jubileum. Under min tid som utbildningskoordinator i Kenya åren 1994-99 såg jag ett stort bortfall av flickor från klass sex och uppåt i grundskolan i de områden av Kenya där FGM fortfarande praktiseras. Dessa flickor blev bortgifta tidigt, och innan dess skulle de stympas annars var de inte en riktig kvinna. En sedvänja som är djupt rotad i vissa delar av det afrikanska samhället och även övriga länder förutom Afrika.

I Kenya förbjöds FGM år 2011 men görs ändå i hemlighet trots ett fängelsestraff på 7 år för den som utför ingreppen och för föräldrar som tillåter det på sina flickor. Redan år 1999 kunde vi igenom Sidamedel hjälpa till att bygga en gymnasieskola för flickor i maasai så de skulle kunna undgå att bli stympade. Senare genom Sidamedel och Trosgnistan kunde vi rädda 20 flickor i maasai och många fler i andra stammar som idag har en utbildning och kan leva ett bra liv utan komplikationer vid barnafödandet och samlivet med maken. Men det var då bara en liten procent som fick hjälp därför har vi fortsatt att kämpa för flickor och kvinnors situation i Kenya.

Anita Johansson Osséen

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel