Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Gudomligt på Rosehills

De stora operastjärnorna Gabriella Lambert Olsson och Caroline Gentele agerade divor som Divane – Operaduo.

Det blev en stjärnsprakande föreställning med förinspelad bakgrundsmusik och fullfjädrade sopranröster. De två lekte med musiken, de lekte med publiken, deras fantastiska arior och deras humor fängslade ett fullsatt växthus på Rosehills i Ljusdal.

Det blev ett härligt kvitto på Musik i Ljusdals premiär för sommarkonserter. Hittills har arrangören hållit sig till höst och vår men ville nu testa om en konsert i trädgårdsmiljö skulle kunna bredda publikens sammansättning. Och så blev det.

I publiken kunde en hel del nya ansikten skönjas och också ett antal yngre än snittet på de klassiska konserterna som brukar arrangeras. Av publikreaktionerna att döma var detta nya grepp, med sådana celebriteter som dessa två sångerskor, en verklig succé.

På konserten fick vi höra ett antal Pucciniarior, Rossini, Bernstein med flera. Och inte minst älskade sådana av Mozart.

Ur det mörkaste mörkret stiger Nattens Drottning i Trollflöjten och sätter en skräckblandad njutning i publiken. Men så förväntat vart det inte riktigt.

För det första blev det en duett, där sångerskorna tog omväxlande tag i koloraturen och, men nej, det var inte helvetets portar som hotade, det vart i stället ett uppslitande familjescenarium som spelades. Humor ut i de uttrycksfulla fingerspetsarna blandat med musikens höjdpunkter.

Nu säges det alltid så, publiken var den bästa de har mött och lokalen en unik upplevelse. Det finns nog ingen anledning att ifrågasätta det senare. För som Caroline sa, en ska inte kasta sten i glashus. Och helt säkert var denna Ljusdalsmiljö rätt olik Nobelfestens eller operascenernas tråkiga guldornamenterade salar.

László Gönczi

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel